Vijesti

12.04.2009. 17:23:48 - Marija Radošević (Glas Slavonije)

Sigurna kuća za žene žrtve nasilja i u Slavonskom Brodu

Od prvog travnja ove godine počela je raditi slavonskobrodska "Sigurna kuća - Savjetovalište i sklonište za žene i djecu, žrtve obiteljskog nasilja". To je jedna od pet autonomnih kuća u Hrvatskoj, u čiju je adaptaciju, prema projektu "Udruge Brod - grupe za ženska ljudska prava", Grad uložio 771.000 kn te 2000 tisuća kuna za troškove hrane, režija i plaća uposlenih.

"Bitno je istaknuti sustavno financiranje Sigurne kuće i Savjetovališta za ubuduće, po 30 posto sredstava od Grada, Županije i Ministarstva, a 10 posto snosimo mi sami kroz druge projekte", kaže voditeljica Udruge Brod Gordana Matanović, istaknuvši kako je riječ o sigurnosti u sljedećih deset godina. Dan prije otvaranja, Sigurna kuća ( kapaciteta 28 ležaja ) pružila je utočište dvjema ženama i djeci iz drugih područja Hrvatske, a radi se o osobama koje su godinama trpile nasilje. "Ugrožena osoba može ostati u skloništu iznimno do godinu dana, a nastojimo joj pomoći da stane na noge, da nađe posao i osamostali se za život", kaže Matanović, potvrđujući kako postoji suradnja i s drugim udrugama koje se bave istim poslom, no ukazujući i na činjenicu kako su potrebe za skloništima, nažalost i mnogo veća.

Prošle se godine u Savjetovalište javilo više od 860 žena od čega je u oko 50 posto slučajeva riječ o nekom od oblika nasilja. "Doista ima svega, od najtežih oblika zlostavljanja, prijetnji, pokušaja ubojstva, tjelesnog ozlijeđivanja do sitnih svađa zbog čega žene dođu tražiti savjet", dodaje pravnica Dubravka Zvačko, koja zajedno s još 7 stručnih osoba ( socijalne radnice, psihologinja ) radi u Sigurnoj kući i Savjetovalištu.

 

                                                 

Tagovi: nasilje protiv žena, sigurna kuća, slavonski brod, udruga brod

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (4)

Stari komentari

Ivana:
Zamolila bih vas informaciju o točnoj lokaciji te ustanove.
Unaprijed hvala.
19.10.2010. 15:37
Ani :
Draga Ivana, morat ćete se obratiti udruzi Brod u Slavonskom Brodu. Pretpostavljam da u tekstu nije objavljena lokacija upravo zbog toga da ostane i nadalje sigurna kuca.
20.10.2010. 14:40
:
Poznajem majku s troje djece koju muž svako malo tuče i zlostavlja a noćas ju je istjerao iz kuće dok su djeca ostala s njim u kući. Ono sada s djecom želi u sigurnu kuću ali se boji da ju nećete primiti jer još uvijek nema hrvatsko državljanstvo. Udana je za hrvata i ona je hrvatica i sada su joj trenutno u izradi papiri za produženje privremenog boravka po tko zna koji put. Dali ona može doći pod vašu zaštitu i na koji načina a da ostane živjeti u Hrvatskoj. Puno hvala. Odgovoriti možete i na mail.
29.02.2012. 06:46
Libela:
Kontaktirale smo Udrugu Brod, gospodja je na putu za Sigurnu kuću i biti će joj pružena sva potrebna pomoć. Također, činjenica da gospođa nema hrvatsko državljanstvo nije prepreka.
Hvala Vam na brizi!
29.02.2012. 12:03

Stup srama

Iz drugih medija

AEM