U fokusu

građani i građanke odlučuju

Referendum 28. travnja!

Referendum 28. travnja!

Dubrovčani iDubrovčanke će 28. travnja izaći na referendum na kojem će odlučivati jesu li za usvajanje urbanističkog plana uređenja kojim se, uz izgradnju igrališta za golf, dozvoljava i izgradnja smještajnih kapaciteta s ležajevima(vila, hotela i apartmana) na platou brda Srđ.

“U dogovoru sa svim klubovima vijećnika u Gradskom vijeću, odlučeno je da će se na sjednici koja će se održati 6. travnja predložiti da se referendum održi 28. travnja”, kazala je predsjednica Gradskog vijeća Olga Muratti dodajući kako se referendum nikako nije mogao spojiti sa lokalnim izborima koji će se održati 19. svibnja. 

“Gradsko vijeće po zakonu mora raspisati referendum ne prije 20 i ne kasnije od 40 dana nakon donošenja odluke Ministarstva uprave. Tako se lokalni izbori nisu mogli čekati. Inače, i osobno nisam za to da se referendum i pitanje oko golfa na Srđu miješa sa izborima niti da se koristi u dobivanje naklonosti birača tijekom predizborne kampanje”, poručuje Muratti držeći kako po pitanju izlaznosti problem mogu imati jedino lokalni izbori.

Podsjetimo, Ministarstvo uprave jučer, 27. ožujka, donijelo je odluku kojom su prijedlog za raspisivanje referenduma i samo referendumsko pitanje: “Jeste li za usvajanje urbanističkog plana uređenja kojim se, uz izgradnju igrališta za golf, dozvoljava i izgradnja smještajnih kapaciteta s ležajevima (vila, hotela i apartmana) na platou brda Srđ?”, dobili potvrdu ispravnosti. Još jednom se pokazalo kako bi se stručne službe Grada Dubrovnika, koje su , blago rečeno, izražavale skepticizam oko zakonitosti postavljenog pitanja, trebale preispitati.

Kako stoji u tumačenju Ministarstva uprave, Gradsko vijeće Dubrovnika ima rok od 30 dana od zaprimanja odluke raspisati referendum.

Aktivisti i aktivistkinje građanske inicijative Srđ je naš i GONG-a, izjasnili su se kako očekuju da će referendum biti održan na dan lokalnih izbora, 19. svibnja. Na ovo su pitanje fokusirane izborne kampanje, pa drže kako je taj datum logično i zdravorazumsko rješenje.