U fokusu

a gotovo tisuću ih umre

U Hrvatskoj godišnje od raka dojke oboli oko 2.500 žena

U Hrvatskoj godišnje od raka dojke oboli oko 2.500 žena

Humanitarna akcija Dan narcisa, čiji je cilj prevencija i rano otkrivanje karcinoma dojke, održana je u subotu u više od 30 hrvatskih gradova 18. godinu zaredom.

Moto ovogodišnje akcije je bio ‘Darujmo ružičasti život’, a sav prihod od prodaje narcisa iskoristit će se za kupnju linearnog akceleratora, aparata za jednokratno zračenje kojim se uvelike smanjuje, čak 20-30 puta, emitiranje zračenja nad oboljelim, poboljšava tijek liječenja, a olakšava se i sam oporavak.

U Hrvatskoj godišnje od raka dojke oboli oko 2.500 žena, oko 960 ih umre, što znači da svaki dan od te maligne bolesti umru dvije do tri žene.

“Aparat je namijenjen Klinici za tumore u Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice jer se u toj klinici obavi najviše operacija raka dojke i tu se nalazi najveći broj žena kojima će uređaj biti namijenjen. Do 2016. godine sve zemlje Europe morat će uvesti nacionalni program liječenja raka dojke u specijaliziranim centrima, s ciljem smanjenja smrtnosti oboljelih žena za dodatnih 15 do 20 posto”, pojasnila je predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska Nada Kraljević.

Ona je također istaknula kako je ova bolest u visokom postotku izlječiva i da je jedini lijek protiv nje pravodobno otkrivanje i uklanjanje rizičnih čimbenika. Sekundarna prevencija, rekla je, sastoji se od pozivanja onih žena koje su u rizičnoj skupini na mamografiju i educiranja ostatka populacije te stvaranja specijaliziranih centara s multidisciplinarnim pristupom.

“Prema zadnjim statistikama u Europi svake dvije minute jedna žena oboli od raka dojke, a svakih šest minuta jedna žena umre”, upozorila je Kraljević.

U Hrvatskoj godišnje od raka dojke oboli oko 2500 žena, oko 960 ih umre, što znači da svaki dan od te maligne bolesti umru dvije do tri žene.

Akciju su organizirali Hrvatski forum protiv raka dojke Europa Donna Hrvatska u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo i branitelje Grada Zagreba.