U fokusu

dosta je bilo stezanja remena

Europski sindikati protiv politike štednje

Europski sindikati protiv politike štednje

Nekoliko tisuća ljudi iz više zemalja članica EU okupilo se u Bruxellesu na poziv europskih sindikata kako bi prosvjedovali protiv politike štednje. Najviše je prosvjednika iz Belgije, zatim Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Poljske, prenosi Civilno društvo.

“Ekonomske i socijalne posljedice krize, eksplozija nezaposlenosti i rastuća nejednakost dosegnuli su socijalno prihvatljive limite u nizu zemalja Europske unije. Stoga smo organizirali okupljanje kako bi od čelnika zemalja članica zatražili da prekinu s mjerama štednje te da donesu mjere za zapošljavanje, posebice mladih. Povjerenje tržišta ne ovisi o štednji nego o povjerenju građana i građanki te o potpori Europske središnje banke”, ističe Europska konfederacija sindikata u svom proglasu, prenosi Hina.

Među prosvjednicima i prosvjednicama bilo je i nekoliko predstavnika i predstavnica iz Hrvatskog sindikata pomoraca.

“Mala hrvatska flota ne može zaposliti toliki broj pomoraca i pomorki te se oni moraju ukrcati na strane brodove. Sindikat hrvatskih pomoraca preuzima tu odgovornost i želi pomoći tim pomorcima i pomorkama u njihovim pregovorima sa stranim kompanijama”, kaže Romano Perić, predstavnik sindikata.

Europski čelnici u četvrtak predvečer započet će proljetni summit, koji će uglavnom biti posvećen gospodarskim temama.

S ovoga se summita ne očekuju nikakve odluke, a čelnici zemalja članica razgovarat će o provedbi brojnih mjera i reformi koje su donesene od početka krize, a koje su uglavnom obuhvaćale rezanje rashoda i ozdravljenje javnih financija, te kako u tim okolnostima potaknuti gospodarski rast i zapošljavanje.

Većina zemalja članica slaže se da je srednjoročno i dugoročno gledajući nemoguće osigurati rast bez zdravih i održivih javnih financija, ali dio zemalja koje su najteže pogođene krizom željele bi imati više vremena za dovođenje svojih financija u red kako bi na taj način pokušale pokrenuti rast ili barem zaustaviti pad gospodarskih aktivnosti.