U fokusu

bitka za radnička prava

Osnovana direktno demokratska udruga ‘Uzor’

Osnovana direktno demokratska udruga ‘Uzor’

Na sastanku dvadesetak bivših radnica tvrtke Uzor i pripadnika neformalne inicijative Mreža solidarnosti u utorak navečer u Splitu je osnovana udruga građana Uzor koja će u svome statutu imati direktno demokratske temelje, prenosi H-alter. To je malen, ali važan korak u borbi ovih radnica za dostojanstven život i ponovno zaposlenje.

Tvrtka Uzor je nizom kriminalnih radnji dovedena u situaciju da su rasprodane gotovo sve nekretnine, stvoreni ogromni dugovi, a osam plaća, otpremnine i ostala potraživanja radnice Uzora vjerojatno nikada neće vidjeti. Stoga se, u suradnji s Mrežom solidarnosti, jedan dio radnica odlučio na korak osnivanja udruge kao okvira u kojem bi mogle ponovno raditi, ali i surađivati s mladima kroz edukacijske radionice kao i udruživati se s drugim radnicima u sličnim problemima.

Bivše radnice Kamenskog poslužile su kao ‘uzor’ pri ovome potezu jer su i one same nastavile svoju borbu i rad kroz sličnu udrugu, a bile su i od velike pomoći kod osnivanja udruge Uzor. Oko samog statuta pomogli su i studenti i profesori s Filozofskog fakulteta u Zagrebu budući da su i Klub studenata Filozofskog fakulteta kao i sindikat Akademska solidarnost koji su među prvim udruženjima u Hrvatskoj koja nemaju klasičnu hijerarhiju i predsjedništvo.

Međutim, ovo je tek početak. Pred radnicama je trenutno borba za strojeve koji se 4. travnja prodaju na dražbi na trgovačkom sudu u Splitu. Većina njih ima potraživanja od pedeset pa do osamdeset i više tisuća kuna te razmatraju da zamijene svoja potraživanja za vlasništvo nad strojevima, što, poznavajući naše pravosuđe, nije nimalo jednostavno, ali je izvedivo. Naime, stečajni sudac i upraviteljica nisu do sada uvažili niti jednu primjedbu na vođenje stečajnog postupka niti su proveli istrage oko kriminalnih radnji o kojima su ih radnice čitavo vrijeme upozoravale. Zato će, osim podnošenja zahtjeva da se radnicama dodijele strojevi, biti potreban i pritisak na institucije gdje će svaka solidarnost ostalih građana biti dobrodošla. A ukoliko se rasprodaju i posljednje nekretnine u stečajnoj masi nova udruga će se najvjerojatnije morati obratiti poglavarstvu grada Splita u vezi prostora.

Problemi su mnogi, ali mnogi su i oni koji već sada žele uzorovkama pomoći. Tu je udruga Domine koja će pomoći oko udruge i pisanja projekata, tu je nezavisni sindikat Dalmacijavina koji svojim velikim stečajnim iskustvom pomaže oko pravnih i drugih pitanja, a tu su i dizajneri i tekstilni inženjeri koji žele pomoći, kao i mnoge druge firme u stečaju te građanke i građani.