U fokusu

povijesni istup

Britanska kraljica protiv homofobije

Britanska kraljica protiv homofobije

Po prvi ut u 61 godinu njenog vladanja, britanska kraljica Elizabeta II. potpisat će dokument u kojemu će osuditi homofobiju.

Naime, u prvom javnom pojavljivanju nakon izlaska iz bolnice u kojemu se liječila od gastroentritisa, kraljica će putem live streama dati podršku LGBT pravima, prenosi Queer.hr. Radi se o potpisivanju dokumenta koji se bavi ljudskim pravima na području zemalja Commonwealtha.

To je naročito značajno uzevši u obzir da osim pet država u kojima se istospolna partnerstva prepoznaju (Velika Britanija, Australija, Kanada, Novi Zeland i Južnoafrička republika), Commonwealth uključuje države drastično homofobne politike.

Istospolni odnosi su ilegalni u 41 od 54 država Commonwealtha, a kazne uključuju čak i smrtnu kaznu u dijelovima Nigerije i Pakistana, 25 godina zatvorske kazne u Trinidadu i Tobagu, 20 godina i bičevanje  u Maleziji i doživotnu zatvorsku kaznu u Sierra Leonu, Tanzaniji, Ugandi, Bangladeshu i Gvajani.

Prijelomna rečenica iz dokumenta navodi da se protivi svim oblicima diskriminacije – bilo da je njena osnova u rodu, rasi, političkom uvjerenju ili drugim osnovama. Neki mediji navode kako je izbjegnuta izravna referenca na LGBT prava zbog ovih država koje kriminaliziraju istospolne odnose, međutim jasno je da se ‘druge osnove’ odnose upravo na homofobiju.

Kako navode izvori iz diplomatskih krugova, ova se izjava ne smije podcijeniti. Nijedan ovoliko progresivan dokument nije potvrđen od strane UN-a. I posve je neuobičajeno da kraljica potpisuje dokumente javno, još k tomu i pred kamerama.

S time što se naglašava da to nije njen osoban stav – kraljica ne iznosi osobne stavove o ovakvim temama, nego je njena pozicija apolitična.

Prije ovog javnog isupa, kraljica je razgovarala s generalnim sekretarom Commonwealtha, Kamaleshom Sharmom, koji je potaknuo inicijativu. Prošli je mjesec izjavio kakko se suprotstavljaju diskriminaciji i stigmatizaciji po bilo kojoj osnovi.

LGBT aktivisti i aktivistkinje već godinama izražavaju kritiku zbog toga što kraljica nikada nije javno izrazila podršku LGBT pravima. Ben Summerskill iz organizacije Stonewall ovo naziva povijesnim iskorakom.