U fokusu

Platforma 112

Vlast luta, nije konzistentna i nema jasnu viziju

Vlast luta, nije konzistentna i nema jasnu viziju

Željko Lukinić/PIXELL

Nakon četvrtine mandata nekonzistentnost je najveća zamjerka vladi Zorana Milanovića, upozorila je danas Platforma 112, asocijacija nevladinih udruga, te pozvala Vladu da definira jasne dugoročne ciljeve za koje je, ističu, zadnji trenutak.

Vlast luta, nije konzistentna i nema jasnu viziju, upozorio je Eugen Jakovčić iz Documente na konferenciji za novinare u Kući ljudskih prava na kojoj je predstavljeno drugo izvješće Platforme 112 o pozitivnim i negativnim potezima aktualne vlade. Prema njegovoj ocjeni, najmanje je napravljeno za one koji su najviše stradali u ratu i tranziciji, a sve je manji interes javnosti i za procesuiranje ratnih zločina.

Ocjenjujući provedbu 112 zahtjeva koje je pred aktere hrvatske političke scene Platforma postavila pred izbore u prosincu 2011. godine, Saša Šegrt (Transparency International) istaknula je da pozitivnih pomaka ima, ali i da su sporadični i da ih je premalo s obzirom na očekivanja

Posljednji je vlak da Vlada promijeni svoje ponašanje, ističu iz Platforme 112, a posebno zamjerajupodobnost kao temeljni kriterij za sve ključne pozicije, u čemu, kažu, nije učinjen zaokret u odnosu na HDZ-ove vlade.

Sve se bira po političkom ključu, izgleda da u Hrvatskoj nema šanse nitko tko ne pripada nekoj stranci, upozorila je Sanja Sarnavka, predsjednica udruge B.a.B.e., a svoju je ocjenu potkrijepila procedurom izbora pučke pravobraniteljice i vanjskih članova saborskih odbora.

S obzirom na uočene nedostatke, Jelena Berković (GONG) istaknula je ključne zahtjeve Platforme 112 Vladi i Saboru, a kojima bi se, kaže, ostvario nužan zaokret prije ulaska Hrvatske u EU. Od vlasti se, uz ostalo, traži ispravak najvećih nepravdi proisteklih iz rata i tranzicije, donošenje Strategije održivog razvoja Hrvatske te reforma javne uprave. 

Na konferenciji su pohvaljeni sporadični pozitivni potezi Vlade, a Saša Šegrt izdvojila je uređenje registra birača i biračica, rad na izradi nove medijske politike, uvođenje zdravstvenog i građanskog odgoja u škole, ukidanje zabrane okupljanja na Markovu trgu te donošenje zakona o pravu na pristup informacijama.