U fokusu

Tri koraka naprijed, četiri nazad

Izostavljen zaseban projekt za žene poduzetnice iz “Poduzetničkog impulsa 2013.”

Izostavljen zaseban projekt za žene poduzetnice iz “Poduzetničkog impulsa 2013.”

Ove je godine po prvi put od 2004. kada je uveden iz programa izbačen projekt “Žena poduzetnica”, kojim se ciljano poticalo upravo žensko poduzetništvo, tj. dodjeljivala su se bespovratna sredstva subjektima malog gospodarstva, trgovačkim društvima, obrtima i zadrugama u vlasništvu žena (51% i više).

Na 73. sjednici Vlade održanoj 24. siječnja 2013. usvojen je prijedlog “Poduzetničkog impulsa” – Programa poticanja poduzetništva i obrta za 2013. godinu, u kojem su definirane mjere  poticanja poduzetništva od strane Ministarstva poduzetništva i obrta.

Samo je u prošloj godini u okviru projekta “Žena poduzetnica” dodijeljeno 58 potpora u ukupnom iznosu od 7.995.814,00 kuna.

Hrvatska je bila jedina zemlja u regiji koja je uz Strategiju razvoja ženskog poduzetništva imala i takav zasebni program bespovratnih potpora, po tome je bila prepoznata te se na regionalnim kongresima poduzetnica (jadransko-jonskog područja) standardno navodila kao primjer i uzor ostalim zemljama regije.

Unatoč novini da žene, kojima je kao i do sada omogućeno uključivanje u sve mjere i aktivnosti Poduzetničog impulsa 2013., automatski ostvaruju dodatne bodove neovisno o mjeri i aktivnosti za koju podnesu prijavu, smatramo da je izostavljanje zasebnog projekta za žene poduzetnice veliki korak unazad u odnosu na situaciju za koju smo se 2004. izborili, te da je u suprotnosti s deklariranim, ciljanim poticanjem ženskog poduzetništva.

Svih ovih godina govorilo se i radilo na poticanju i osnaživanju žena u poduzetništvu, na njihovu educiranju i umrežavanju, tome su bili namijenjeni brojni projekti i radionice (poput dvogodišnjeg projekta EntrepreneurSHEp Croatia “Poduzetništvo žena u Hrvatskoj”, ili radionica Hrvatske udruge poslovnih žena KRUG “Poduzetnica to mogu biti i ja” i dr.), a sve s ciljem pomoći i poticanja razvoja u Hrvatskoj još uvijek nedovoljno iskorištenog i razvijenog ženskog poduzetništva.

Postojanje zasebnog projekta ženskog poduzetništva kao strateškog opredjeljenja devet proteklih godina bio je veliki vjetar u leđa njegovu razvoju kao i stvaranju PERCEPCIJE u javnosti o važnosti ženskog poduzetništva.

Smatramo da se ništa spektakularno u razvoju gospodarstva ili stvaranju boljih uvjeta nije desilo da bi se zasebni projekt za žene poduzetnice sada ukinuo, te da je od iznimne važnosti konstantno osvješćivanje o ženskom poduzetništvu, stvaranje pozitivne klime za poduzetnice kojemu je ovakav zasebni program bespovratnih potpora sigurno doprinio.

Upravo stoga nikada nije bilo govora o visini dodijeljenih potpora, jer je bilo važno zalaganje i opredjeljenje najviše vlasti da potiče žene u poduzetništvu i na poduzetništvo, stvarajući bolju percepciju zadanih uvjeta.

U priopćenju Europske komisije za Europski parlament, Vijeće, Europski gospodarski i socijalni odbor i Odbor regija “Akcijski plan za poduzetništvo 2020”, žene poduzetnice se posebno tretiraju te se kaže da “žene (…) predstavljaju veliki poduzetnički potencijal u Europi. Kod uspostavljanja i pokretanja tvrtke, žene se suočavaju s više poteškoća od muškaraca, uglavnom u pristupu financijama, obuci, umrežavanju, i usklađivanju radnih i obiteljskih obveza. Potencijalne žene poduzetnice bi trebale biti svjesne programa poslovne podrške te raznih mogućnosti financiranja.”

Ako pri tom još uzmemo u obzir da žene čine 52% biračkoga tijela u Hrvatskoj, te da su u gospodarstvu 32% žene vlasnice bilo trgovačkih društava bilo obrta, a prije deset godina se taj udio kretao oko 10%, onda je evidentno da se radi o brojkama koje se ne mogu zanemariti i o populaciji čije daljnje uključivanje u biznis je od značaja za razvoj gospodarstva i društva u cjelini, čega kreatori ekonomske politike moraju biti svjesni. Iako smo o svemu navedenom govorili pri kreiranju ovogodišnjeg Poduzetničkog impulsa, nažalost njegovi su tvorci na to ostali gluhi.