Vijesti

23.01.2009. 12:18:38 (Plivazdravlje.hr)

Seminar o primjeni Protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji za žene s invaliditetom

U svijetu živi oko pola milijarde žena s invaliditetom, a iako ne postoje točni podaci o broju takvih žena u Hrvatskoj, procjenjuje se da u nas živi ukupno oko pola milijuna osoba s invaliditetom, rečeno je na  seminaru o unaprjeđenju primjene Protokola o postupanju u slučaju nasilja za žene s invaliditetom održanom 21. siječnja u Zagrebu. 

Skup je okupio stručnjake koji postupaju prema Protokolu - predstavnike policije, kaznenih i prekršajnih sudova, te socijalne skrbi, koji su iznosili poteškoće sa kojima se susreću tijekom procesuiranju takvih djela, ali i predstavnice žena s invaliditetom koje su govorile o konkretnim problemima i iskustvima.

Marica Mirić iz Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske zatražila je da se počne voditi evidencija nasilja nad osobama s invaliditetom, te da se poboljša komunikacija pri postupanju kada su u pitanju žene s invaliditetom.

Tako primjerice, kada nadležni organi dolaze u kuću gluhe žene mora biti nazočan prevoditelj ili tumač.

Na skupu je istaknuto obveza svih društvenih struktura, kao što su socijalna skrb, zdravstvo, sudstvo ili školstvo, da čim uoče nasilje odmah ga prijave.

Voditeljica SOS telefona za žene s invaliditetom Štefica Roginić rekla kako se tijekom proteklih godinu i pol, koliko radi taj telefon, na njega javilo 150 ljudi. Od ukupnog broja poziva njih 40 je bilo informativnog karaktera, dok se 35 osoba žalilo na nasilje. Nisu se javljale samo žene već i nekolicina muškaraca, a velik broj poziva završio je šutnjom, jer osoba koja je nazvala nije smogla snage da progovori, rekla je Roginić. Dodala je da je najviše nasilja bilo psihičke i verbalne prirode, a imali su i slučaj seksualnog nasilja.

Neke žene ne znaju, ne usude se ili ne mogu zatražiti pomoć, rekla je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, dodajući kako jedino organizirani sustav može stati na kraj nasilju nad invalidnim osobama.

Protokol o postupanju u slučaju nasilja je provedbeni dokument Nacionalne strategije za sprečavanje nasilja u obitelji i provodi se od 2005. godine.

On je za žene s invaliditetom od velike važnosti jer je, kako su rekle, umrežio sustave, te se jasno zna put postupanja prilikom prijave o nasilju.

Skup je organiziralo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i dio je provođenja strategije o poboljšanju položaja žena s invalitidetom.

Tagovi: nasilje, žene s invaliditetom

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM