U fokusu

Toples slavlje

Aktivistkinje Femena pozdravile papu

Aktivistkinje Femena pozdravile papu

Nakon što je početkom ovog tjedna svijet doznao kako se papa Benedikt XVI. povlači s mjesta poglavara crkve, njegov odlazak obilježile su i aktivistkinje iz Femena svojim svjetski poznatim toplesom.

U katedrali Notre Dame, aktivistkinje iz pokreta Femen u toplesu su odsvirale pogrebni marš za papu. U crkvi su se sukobile s osobljem, svećenicima i policijom, a u svojim porukama papu su nazivale homofobom, fašistom, a njegovu organizaciju “katoličkom mafijom”.

Nakon što su se ušetali u crkvu u dugim kaputima, u samo sekundu su okupirale prostor svojim toplesom na sveopće zgražanje prisutnih vjernika te su svoj performans popratile povicima “Pa-pa Benedikt XVI!”, “Nema više homofoba!” i još mnogim drugima. Nakon nekoliko minuta bile su udaljene iz crkve, no svoj cilj su uspjele postići.

FEMEN čestita cijelom progresivnom svijetu na ostavci fašističkog Benedikta XVI. s mjesta čelnika katoličke mafije. Simbolično je što je danas i glasovanje o ozakonjenju istospolnih brakova u Francuskoj. Bivši papa je bio žestoki protivnik istospolnih brakova. FEMEN pozdravlja potpunu kapitulaciju srednjovjekovne homofobije. Papa odi dovraga! Živio zdrav razum! Živjela sloboda!”, objavljeno je na njihovim web stranicama uz opsežnu galeriju s prosvjeda u Notre Dameu.