Vijesti

13.02.2013. 10:19:52 - Tportal.hr/Hina

Ostao još samo senat

Francuski parlament prihvatio gay brakove

Donji dom francuskog parlamenta podržao je u utorak istospolni brak, utirući put njegovom ozakonjenju. Radi se o najznačajnijoj društvenoj reformi u Francuskoj od ukidanja smrtne kazne 1981., a protive joj se konzervativci u većinski katoličkoj zemlji, francuski muslimani i kršćani evangelici. Francuska broji oko pet milijuna muslimana te oko 500.000 Židova.

Pod pretpostavkom da prijedlog zakona potvrdi i Senat na glasovanju 2. travnja, Francuska će se pridružiti 11 ostalih zemalja, uključujući Belgiju, Nizozemsku, Portugal, Španjolsku, Švedsku, Norvešku i JAR, gdje su istospolni brakovi legalni. U SAD-u su istospolni brakovi legalni u devet saveznih država i Washington D.C-u.

Poznat u Francuskoj kao 'brak za sve', prijedlog zakona o homoseksualnim brakovima pokazao je podijeljenost društva. Prema anketi CSA, 51 posto ispitanika i ispitanica podržava gay brakove, a 43 posto je protiv.

Pristup lezbijskih parova umjetnoj oplodnji se pokazao težim slučajem, pa će se o prijedlogu zakona koji bi to omogućio raspravljati kasnije tijekom godine.

Tagovi: francuska, gay brak, lgbt prava, parlament, zakon

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (2)

Stari komentari

zlatan:
Mene zanima sljedeće. Što se bitno promijenilo u zemljama u kojima su legalizirani tzv.istospolni brakovi? Jesu li osiromašile zbog toga? Je li pojačalo globalno zatopljenje? Je li primjećena kod širih slojeva stanovništva promjena kvalitete probave? Kada homo-mrzitelji daju neki suvisli odgovor na ova pitanja, onda ću im vjerovati da imaju argumente protiv istospolnosti. Pa nećemo razmišljati kao franački vladar Karlo Veliki, iz desetog stoljeća. Naime, jedne godine u njegovoj vladavini zavladala suša, raskotili se miševi i pojeli preostalu ljetinu sa polja. Zavldala glad i smrt masovnih razmjera. I kako je to već bivalo u mračnom Strednjem vijeku, trebalo je naći krivca. Karlo Veliki našao je krivca u sodomitima tj.muškarcima koji su imali analne spolne odnose među sobom. To je koliko je meni poznato, prvi progon homo-muškaraca, prvo masovno javno spaljivanje na lomačama tih nesretnika. U našoj mračnoj evropskoj i općenito ljudskoj (mračnoj) prošlosti. Ja mogu razumjeti Karla Velikog, ipak je bio vladar na početku Srednjeg vijeka. Bio je kršćanski fanatik, neobrazovan i nepismen, kažu da je bio ružan kao ponoć, nizak i zdepast. Ali ne mogu razumjeti današnje budale ispranog mozga, kojima su gejevi krivi za društvene probleme. I koji misle da je pitanje gej-brakova važnije od bitnih društvenih problema.
13.02.2013. 11:00
zlatan:
Ops! Ispričavam se, pogriješio sam. Karlo Veliki (nepismeni) vladao je na prijelazu iz osmog na deveto stoljeće (do 814-te godine), a ne u desetom stoljeću kao što sam napisao u ranijem osvrtu.
13.02.2013. 11:17

Stup srama

Iz drugih medija

AEM