U fokusu

veliki dan za ljudska prava

Francuska od danas ima bračnu jednakost za sve građane i građanke

Francuska od danas ima bračnu jednakost za sve građane i građanke

Francuska Nacionalna skupština usvojila je najvažniji članak nacrta reformskog zakona o zakonskom priznavanju istospolnih brakova kada su u subotu zastupnici s 249 glasova ‘za’ i 97 glasova ‘protiv’ potvrdili izmjenu definicije braka kao zajednice između dviju osoba, a ne samo između žene i muškarca, javlja AFP.

Socijalisti predsjednika Francoisa Hollandea i njihovi lijevi partneri podržali su članak zakona, dok su protiv bili zastupnici konzervativnog UMP-a te dio zastupnika centra. Nacrt zakona, koji se usvaja članak po članak i također uključuje i odredbu o mogućnosti da istospolni parovi usvajaju djecu, predstavlja jednu od najvećih društvenih reforma u Francuskoj od ukidanja smrtne kazne 1981. godine.

Ministrica pravosuđa Christiane Taubira je u Skupštini kazala da je sretna što su prošli ovu fazu te da će Francuska ‘ponuditi slobodu svakome da bira svoju partnericu ili partnera u izgradnji zajedničke budućnosti’.

Na cijeli zakon je ukupno predloženo više od 5.000 amandmana i očekuje se da će rasprava potrajati još tjednima. Kompletan zakon trebao bi proći cijelu proceduru i stupiti na snagu do ljeta, javlja BBC. Ankete javnog mišljenja pokazuju da istospolne brakove podržava oko 60 posto Francuza i Francuskinja, ali njihovo pravo na posvajanje djece nešto ispod 50 posto.

Reforma je izazvala velike podjele u Francuskoj i dosad je održano nekoliko velikih prosvjeda protiv njega, uključujući i prošlomjesečni u Parizu na kojem je sudjelovalo više stotina tisuća ljudi, piše Reuters.