U fokusu

O abortusu treba učiti na primjeru Ceausescuove Rumunjske

O abortusu treba učiti na primjeru Ceausescuove Rumunjske

Nedavna objava dokumenata o posljedicama Ceausescuova pokušaja da zabrani pobačaj u Rumunjskoj podsjetnik je na ono što se događa kada je ženama otežan pristup sredstvima kojima na siguran i legalan način mogu spriječiti problematičnu ili neželjenu trudnoću. U nedostatku legalnih metoda, one su primorane okončati svoje trudnoće korištenjem sredstava koja su nezakonita i/ili nesigurna, ponekad s tragičnim posljedicama. Smrtnost žena povezana s trudnoćom dvostruko je porasla tijekom zabrane abortusa u Rumunjskoj. Više od 9.000 žena je umrlo između 1965. i 1989. zbog komplikacija koje proizlaze iz ilegalnih pobačaja.

Iako je danas vrlo teško uspoređivati ​​bilo koju zemlju s represivnom i restriktivnom klimom u Rumunjskoj 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, ona je i dalje podsjetnik što zabrana pobačaja čini za zdravlje žene. Također bi bilo dobro da ovakve informacije prime na znanje političari i političarke u čijim zemljama je abortus zabranjen, poput Sjeverne Irske.

Naime, nedavna smrt Savite Halappanavar, kojoj je bio zabranjen pobačaj usprkos problematičnoj trudnoći, digao je na noge svjetsku javnost te ponovno otvorio pitanje abortusa kao prava žene.

Sada bi mnogi postavili pitanje zašto, ako se uzme u obzir Rumunjska, u Sjevernoj Irskoj nije bilo mnogo više smrtnih slučajeva. Odgovor je jednostavan. Iako je pobačaj u Irskoj nezakonit, tisućama Irkinja put do pobačaja relativno je lak. Naprosto one sjednu na poprilično jeftine letove za Veliku Britaniju, gdje imaju pristup sigurnom i legalnom pobačaju u neprofitnim klinikama. U klinikama britanske savjetodavne službe za trudnoću, posebno u Liverpoolu, Birminghamu i Londonu, dolazak irskih posjetiteljica smatraju najnormalnijom pojavom na svijetu. Također, u klinici im daju savjete kako da se brinu za sebe kada dođu kući. Druge žene se pak oslanjaju na informacije koje mogu dobiti preko Interneta. Traže lijekove koje je sigurno koristiti, a koji se mogu samo ilegalno dobiti. Naravno, postoje rizici kada se naručuje s interneta. Možda nećete dobiti ono što ste naručili. Možete dobiti lažni lijek čiji učinak može imati ozbiljne posljedice, a u najboljem slučaju učinka neće ni biti.

{slika}

Internet stranice kao što su Women on Web, postale su vitalni izvor sigurnih lijekova za žene koje žive u zemljama gdje siguran, legalan pobačaj nije dostupan.

Na londonskom summitu o planiranju obitelji u srpnju, britanski premijer Cameron je rekao kako se procjenjuje da neplanirana začeća nastaju svakih 10 sekundi, te pozvao u pomoć da se poveća međunarodni pristup kontracepciji. Poručio je vladinim predstavnicima iz cijelog svijeta: Žene bi trebale biti u mogućnosti da slobodno odlučuju, hoće li, kada i koliko djece imati Kada je žena spriječena u odabiru kada će imati djecu to nije samo kršenje njezinih ljudskih prava, to ozbiljno može ugroziti njezine šanse u životu i mogućnosti za njezinu djecu.

Ali ipak u Sjevernoj Irskoj i Irskoj ženama je zanijekano pravo izbora. Čini se da je europskim političarima lako razumijeti potrebu za sigurnom i dostupnom kontracepcijom u dalekim zemljama. Puno teže shvaćaju važnost reproduktivnih prava i sloboda u svojem dvorištu. Rumunjska bi trebala svima u Europi biti dobar podsjetnik na posljedice ograničavanja kontracepcije i pobačaja.

Prevele i prilagodile Arijana Kladar i Tajana Broz