U fokusu

Rodni nesrazmjer u u korištenju Interneta šteti globalnoj ekonomiji

Rodni nesrazmjer u u korištenju Interneta šteti globalnoj ekonomiji

Rodni nesrazmjer u u korištenju Interneta šteti globalnoj ekonomiji te milijunima žena, naglašava novoobjavljena  studija. Prema izvješću nazvanom ‘Žene i Mreža’, omogućavanje pristupa Internetu za 600 milijuna žena u roku od tri godine bi rezultiralo rastom BDP-a u iznosu od 13 do 18 bilijuna američkih dolara za više od 144 zemlje u razvoju.

Izvješće je rezultat studija koje sponzoriraju Intel, američka multinacionalna kompanija za proizvodnju mikroprocesora, Dalberg, tvrtka koja se bavi upravljačkim savjetovanjem, a specijalizirana je za globalni razvoj te Globescan, tvrtka koja se bavi istraživanjima javnog mnijenja u više od 70 zemalja.

World Pulse, neprofitna medijska mreža koja uključuje žene iz 190 zemalja diljem svijeta, također je doprinijela studiji.

Prema izvješću, žene su u 25% posto manje slučajeva ‘online’ nego muškarci.

“Za žene zemalja u razvoju, Internet može biti platforma za ostvarivanje brojnih materijalnih koristi kao što su prilike za zapošljavanje i obrazovanje, ali i nematerijalnih koristi kao što su samopoštovanje, smjelost i osnaživanje”. 

Što stoji između žena i Interneta?

Golema barijera je nepismenost. 25% žena u zemljama u razvoju je nepismeno, za razliku od 14% muškaraca.

Prema izvještaju, kulturne norme nekih zemalja nalažu da je Internet neprimjeren za žene.

Mnoge žene uopće ne znaju što je Internet, niti kako bi mogao poboljšati njihove živote. Neke se nikada nisu naučile služiti Internetom.

“Žene nisu po prirodi manje vješte od muškaraca kada je tehnologija u pitanju, štoviše, analize su pokazale da je takozvana ‘tehnofobija’ posljedica rodnih razlika po pitanjima obrazovanja, zapošljenja i prihoda.”, stoji u izvještaju.

Što duže se žene koriste Internetom, veća je vjerojatnost da će se uključiti u neke online aktivnosti od kojih će imati stvarne koristi.

“Žene s više od pet godina ‘online iskustva’ dvostruko češće traže informacije o financijskim uslugama i bankarstvu ili informacije povezane s njihovim prihodima od žena koje su na Internetu aktivne tek od prošle godine. Također je 50% posto veća šansa da će kupovati online”, stoji u izvješću.

Izvješće je predstavljeno 10. siječnja na Međunarodnom forumu za žene, informacijsko komunikacijske tehnologije i razvoj (WICTAD), što je dvodnevni forum kojeg sponzoriraju američki Državni ured za globalna ženska pitanja te UN Women, a održao se na Institutu za međunarodno obrazovanje u Washingtonu. Forum je okupio brojne predstavnike i predstavnice iz civilnog, akademskog, vladinog i privatnog sektora te organizaciju Ujedinjenih Naroda kako bi se procijenile društvene, ekonomske i političke implikacije rodnog nesrazmjera u korištenju Interneta.

Prema riječima Melanie Verveer, savjetnice za globalna ženska pitanja pri američkom Državnom uredu, pristup Internetu je oruđe za postizanje ravnopravnosti u 21. stoljeću.

“Ako ne uspijemo anulirati rodni jaz u korištenju Interneta koji već postoji, podbacit ćemo u mnogim drugim stvarima”.

Verveer također tvrdi da je američki Državni ured poduzeo brojne inicijative usmjerene na žene i djevojke kako bi se uspješno premostio taj jaz.

Primjerice, cilj inicijative mWomen je omogućiti ženama što veći pristup mobilnim tehnologijama. Čak i žene koje se bave poduzetništvom u primarnom gospodarskom sektoru mogu koristiti mobitele kako bi, primjerice, pratile vremensku prognozu koja je ključna za poljoprivredne aktivnosti te kako bi pratile tržište. 

Inicijative TechWomen and TechGirls omogućavaju ženama i djevojkama poduzetnicama dolazak u SAD kako bi proširile svoja znanja o tehnologiji i poslovanju te to potencijalno primjenile u vlastitim zemljama.

Prevela i prilagodila: Ivana Živković