U fokusu

protiv mjera štednje

Štrajka više od 100.000 Slovenaca i Slovenki

Štrajka više od 100.000 Slovenaca i Slovenki

Delo

U Sloveniji je u srijedu ujutro počeo štrajk oko 100.000 od 160.000 zaposlenih u slovenskoj javnoj upravi, a u svim većim gradovima održavaju se od ranih popodnevnih sati i prosvjedni skupovi protiv politike štednja i rezova koje provodi slovenska vlada.

Bijeli štrajk održava se u zdravstvenim ustanovama, javnoj upravi, štrajka više od 40.000 zaposlenih u školstvu, obrazovanju i kulturi, a isto tako pripadnici/e carinskih službi, dio policije. Svi/e oni nezadovoljni/e su vladinom politikom štednje i rezanja troškova javnog sektora kojemu je proračunom za ovu godinu određena masa plaća za pet posto manja nego prošle godine.

Boje se novog smanjivanja plaća koje su im u okviru stabilizacije javnih financija snižene već sredinom prošle godine, ali i mogućih otpuštanja. Vlada sa svoje strane tvrdi da više sredstava u proračunu jednostavno nema, da je u javnom sektoru zadnjih godina došlo do povećavanja broja zaposlenih unatoč krizi koja je pogodila realno gospodarstvo i da smanjivanjem mase za njihove plaće nije kršila kolektivni ugovor koji je na snazi.

Štrajku javnog sektora pridružio se i sindikat zaposlenih u metalnoj i elektroindustriji SKEI, u koji je učlanjeno oko 15.000 radnika.

Prosvjedni skupovi sindikalnih aktivista/ica te štrajkaša/ica, koji su rano popodne počeli u Ljubljani, Mariboru i još desetak gradova, na kojima izražavaju protivljenje politici štednje koju provodi sadašnja vlada, odvijaju se za sada mirno.