U fokusu

ljubavni i aktivistički dokumentarac

Mima, Marta i U pol’ 9 kod Sabe šarmirale Tuškanac

Mima, Marta i U pol’ 9 kod Sabe šarmirale Tuškanac

Kino Tuškanac je 19. siječnja bio pravi odabir za zaista ugodan subotnji izlazak. Projekcija srednjometražnog dokumentarca Mima i Marta – aktivistički ljubavni film dovukla je dobro raspoložene prijatelje i prijateljice, poznanike i poznanice te znatiželjnike i znatiželjnice, kojima nije smetalo niti stajati, a niti sjediti na podu.

Gromoglasan pljesak odjeknuo je Tuškancom, koji je bio pun poput šipka, kada je redateljski dvojac, Damir Radić i Sanja Ribičić Radić, stupio na pozornicu. Njima su se pridružile i jedine protagonistice filma, Mima i Marta, koje su duhovito napravile spontani uvod koji je upotpunio sadržaj filma.

Skoro četrdeset minuta dugačak film posjeo nas je na Mimin i Martin krevet, gdje su nam ispričale svoje priče, kao na kavi (sa sojinim mlijekom, naravno), uz čarapice i potkošulju, te su svojim raspravama i različitim karakterima nasmijavale publiku. Akterice filma progovorile su o prihvaćanju sebe i svoje razlike u godinama, prihvaćanju svoje seksualnosti, kampanjama protiv krzna, filmovima, djeci, kuhanju i protestu protiv kuhanja, a zasigurno bi pričale i o čišćenju snijega da su vremenske prilike u vrijeme snimanja bile tako aktualne. Cijelu priču zaokružile su privatne podvodne fotografije (koje je udijelila Jelena Topčić) te snimka ispred Medike i s dočeka Nove godine.

Iako bi kvaliteta dokumentarnog filma i aktivizam raštrkan u njemu mogao nekome zasmetati, ne može se negirati snimljena posebnost Martina i Mimina odnosa.

Ovaj događaj upotpunila je skupina U Pol’ 9 kod Sabe, koja je rasplesala Mimu, Martu i njihove bliske prijatelje te se doimalo kao da smo se apsolutno svi okupili kod Sabe, no u ovome slučaju, nešto malo iza 9 sati.