U fokusu

Radical Women's History Project

Multimedijalno putovanje kroz žensku povijest

Multimedijalno putovanje kroz žensku povijest

Radical Women’s History Project je kronološko multimedijalno putovanje koje svakodnevno putem kratkih, specifičnih činjenica donosi povijesna postignuća žena u svijetu. Poseban fokus je na ženama druge rase, lezbijkama, ženama s invaliditetom, kao i ne-zapadne žene, prenosi Vox Feminae.

Iza projekta stoji feministička aktivistkinja Shelby Knox koja sebe naziva “sakupljačicom ženske povijesti”. Sve je započelo još prije godinu dana kad je Knox krenula objavljivati informacije na svom Twitter računu.

“Ženama i muškarcima predugo je uskraćivana povijest polovice populacije. Ako znamo što su žene prije nas radile i koje su prepreke prevazišle, to nam daje inspiraciju da i same djelujemo i borimo se s preprekama,” navodi Knox. Dijeljenje glasova i priča koje patrijarhat želi utišati i potisnuti može se smatrati “revolucionarnim činom.”

RWHP sastoji se od tri dijela: Tumblr stranice, dnevnih činjenica na Twitteru te Facebook stranice, na kojoj su objavljene duže bilješke o činjenicama i općoj ženskoj povijesti. Na RWHP tumblru tako možete saznati kada je prvi put pogubljena žena na električnoj stolici, kada je prva žena izabrana u američki Senat ili kada se Japan službeno ispričao zbog seksualnog zlostavljanja žena u Drugom svjetskom ratu.

Kao što je Gerda Lerner, pionirka ženske povijesti, rekla: “Ženska povijest je primarni alat za žensku emancipaciju.”

Svoje sugestije i doprinose možete poslati na e-mail radicalwomenproject@gmail.com.