Vijesti

20.01.2013. 08:10:37 - N. Babić (advance.hr)

zatvorska kazna do 21 godinu?

Studentica optužena za terorizam zbog antikapitalističkih stajališta?

Sevil Sevimli

Sevil Sevimli

Tursko državno odvjetništvo je na sudu u Bursi za 21-godišnju studenticu iz Liona, Sevil Sevimli, zatražilo 21 godinu zatvora zbog 'počinjenja kaznenog djela terorizma', prenosi Advance.

Prošle godine, za vrijeme proslave Prvog maja, Sevimli je, zajedno s nekoliko prijatelja i prijateljica, sudjelovala u prvomajskoj povorci. Proslava je bila u organizaciji turskih sindikata i sindikatkinja te radnika i radnica, a nakon povorke se održavao koncert grupe Yorum, kojeg je posjetila. Zbog toga je 09. svibnja, osam dana poslije, uhićena i sada na zahtjev turskog pravosuđa riskira ovako visoku zatvorsku kaznu.

Sevil Sevimli je francuska državljanka turskog podrijetla i studentica komunikacijskih znanosti u Lionu. U turskom gradu Eskisehiru se nalazila u sklopu programa 'Erasmus' (program razmjene studenata/ica), te pohađala nastavu na sveučilištu Anadol. Mlada Francuskinja je ubrzo po dolasku počela pohađati društvene radionice i ostale aktivnosti koje su se organizirale unutar sveučilišnog kampusa.

Zbog prijateljstava sa svojim turskim kolegama je optužena da je 'pripadnik naoružane skupine, te za širenje propagande'. Zajedno sa Sevil S. je uhićeno i optuženo za kazneno djelo 'terorizma' i četvero turskih studenata, Burcu Akin, Ceren Cevahir, Kezban Yildirim i Seren Ozcelik, ali njima nije dana tolika pozornost u medijima.

Petoro mladih ljudi je optuženo da su pripadnici 'Revolucionarnog fronta za oslobođenje naroda'(DHKP-C), revolucionarne marksističke organizacije koju je turski režim stavio van zakona i od tada je strogo proganja.

Jedini dokaz kojim raspolaže državno odvjetništvo je posjet koncert skupine Yorum , koja je i sama bila predmet brojnih istraga sigurnosnih službi. Sam koncert je bio neka vrsta studentske manifestacije, te su se mogli vidjeti transparenti sa zahtjevima za neovisno školstvo, kao i oni protiv njegove komercijalizacije, čemu se suprotstavljaju i studentske udruge diljem Europe (pa i u Hrvatskoj).

Na jučerašnjem ročištu su turski suci potvrdili zabranu napuštanja teritorija zemlje, do 15. veljače kada će se održati novo. Sevil Sevimli je prošle godine provela tri mjeseca u pritvoru i sada se nalazi na uvjetnoj slobodi, koju je uspjela dobiti samo zahvaljujući jakom pritisku francuske diplomacije. Tursko pravosuđe, međutim, nije popustilo pred zahtjevima njenih odvjetnika da joj se dopusti izlazak iz Turske kako bi završila studije u Francuskoj.

Djevojka negira kako je pripadnik Revolucionarnog fronta (DHKP-C), iako tijekom suđenja nije skrivala svoja antikapitalistička stajališta.

'Ja sam ljevičarka i socijalista i nemam što kriti. Uvijek ću stati u obranu demokracije i jednakosti među ljudima. Vi nas zovete teroristima zato što smo posjetili koncert Yoruma, ali dobro znate tko su pravi teroristi i teroristkinje. To su oni koji iskorištavaju ljude', izjavila je Sevil na suđenju.

Uhićenje i ovako teške optužbe na račun mlade Francuskinje, osim što su zahladili odnose između Ankare i Pariza, potakli su mnoge Francuze i Francuskinje da na neki način iskažu svoju solidarnost. Organizirani su prosvjedi, povorke podrške, javne tribine i potpisivanja peticije, kojom se traži oslobađanje Sevil S. i ostalih od ovako apsurdne optužbe ukoliko je jedini dokaz njihov odlazak na koncert popularne, ali 'terorističke' etno-rock skupine.

Tagovi: francuska, francuskinja, kazna, ljevičarka, sevil sevimli, studentica, terorizam, turska, uhićena, zatvor

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (3)

Stari komentari

:
Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is great, let beinhaus.com/ alone the content!
16.11.2013. 11:03
Provokator:
Baš je zabavno sad se čuditi ko pura dreku kad uskoro dolazi prijedlog Europskoga zakona o slobodama građanina u Europski parlament, kojega će ovaj portal, treba li i sumnjati, podržati.
16.11.2013. 13:29
zlatan:
E moj PROVOKATOR, kakav Evropski parlament? Pa Turska nije članica EU, iako to pokušava postati. Ali ovakva stajališta samo odgađaju ulazak Republike Turske u EU. I druge stvari, kao što je negiranje armenskog genocida, negiranje postojanje problema kurdske nacionalne manjine itd, itd.
Inače i ja smatram da tzv.zapad zna biti itekako licemjeran. Pa je tako i po pitanju terorizma. Kada se netko u npr.Sj.Irskoj bori za svoja prava, onda je terorist, a ne politički aktivist. A kada neki terorist negdje drugdje poseže za oružjem u nekoj za zapad nepoćudnoj zemlji, onda nije terorist. Istina takvi stavovi su znatno ublaženi, pa se danas svuda na Svijetu teroriste ipak razlikuje od političkih oponenata.
17.11.2013. 19:10

Iz drugih medija

AEM