U fokusu

ništa od odgode

Nema milosti za Pussy Riot

Nema milosti za Pussy Riot

Ruski sud odbio je zahtjev Marije Aljohine, članice Pussy Riota da ostatak zatvorske kazne na koju je nedavno osuđena, izdrži kada njezin sin napuni 14 godina, prenose e-novine.

“Sud je odlučio odbiti molbu”, rekla je Galina Efremova, sutkinja u regiji Perma, gde je Aljohina u listopadu upućena u radni logor.

Prema ruskom zakonu, sud može ženama odobriti odgodu izdržavanja zatvorske kazne dok njihova djeca ne napune 14 godina.

“Godine djeteta već su uzete u obzir kada je kazna bila određivana, a nikakve nove olakšavajuće okolnosti nisu utvrđene”, navela je Efremova.

Kako je na svom Twitter nalogu objavio Pjotr Verzilov, prijatelj članice Pussy Riot, Nadežde Tolokonjikove, Aljohina je po dolasku na sud rekla da je nitko neće natjerati da prizna krivnju, čak i ako bi to podrazumjevalo odgodu izdržavanja kazne ili određivanje uvjetne slobode.

Na ovu odluku ruskog suda reagirala je međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International navodeći da je riječ o još jednoj “parodiji pravde”.

Nadežda Tolokonjikova
upućena je u radni logor u regiju Mordovija, udaljen 500 kilometara od Moskve. Budući da i ona ima dijete, sudu je uputila isti zahtjev kao i Aljohina, ali još nije zakazana sjednica na kojoj će se odlučivati o njeziom zahtjevu.

Nadežda Tolokonjikova, Marija Aljohina i Jektarina Samucevič osuđene su 17. kolovoza 2012. na po dvije godine zatvora za huliganstvo jer su u veljači u hramu Hrista Spasitelja izvele performans u okviru kojega su otpjevale pjesmu Bogorodice, Putina progoni.

Pošto su uložile žalbu, presuda Tolokonjikovoj i Aljohinoj je potvrđena, a Jektarina Samucevič osuđena je na uvjetnu kaznu.