U fokusu

Uoči čitanja optužnice

Novi slučaj grupnog silovanja u Indiji

Novi slučaj grupnog silovanja u Indiji

Petorica osumnjičenih za silovanje i ubojstvo 23-godišnje indijske studentice pojavili su se pred sudom., gdje će biti pročitane optužnice protiv njih. Nakon čitanja optužnice, javlja CNN, slučaj će biti prebačen na specijalni sud, kako bi se ubojicama sudilo po brzom postupku. Još se čeka optužnica protiv šestog osumnjičenog, koji je maloljetan pa će mu se suditi u odvojenom postupku.

Osumnjičeni još nemaju odvjetnika koji će ih braniti budući da su članovi odvjetničke komore u Južnom Delhiju kazali kako ih ne žele zastupati. 

Jučer su na sudu u New Delhiju predstavljeni rezultati DNK testova koji su povezali petoricu optuženih muškaraca s grupnim silovanjem i ubojstvom 23-godišnje studentice prošlog mjeseca. Istovremeno je i njezin otac izrazio želju da se objavi njezino ime jer smatra da će ono poslužiti kao inspiracija i utjeha drugim žrtvama seksualnoga nasilja. Indijske vlasti brane objavu identiteta žrtava silovanja zbog njihove zaštite. Međutim, ministar Shashi Tharoor je pozvao vlasti da objave njezino ime kako bi se njime nazvao novi zakon protiv silovanja.

Saslušanje petorice optuženih dolazi upravo u vrijeme kada zemlju potresa novi slučaj grupnog silovanja, koje se dogodilo u predgrađu New Delhija. Četvorica policajaca suspendirana su nakon što je otkriveno da su nelegalno postupali prilikom istraživanja najnovijeg zločina.

Tijelo 21-godišnje žrtve pronađeno je u subotu u predgrađu New Delhija, a otac žrtve za BBC je ispričao kako je djevojka, također studentica, grupno silovana i ubijena. Policija isprva nije reagirala kada je otac prijavio njezin nestanak, tvrdeći kako je “pobjegla od kuće”. Najnoviji slučaj silovanja potresao je zemlju i izazvao novi val prosvjeda u New Delhiju.

Dvojica muškaraca uhićena su zbog sumnje da su sudjelovali u ovom zločinu, dok se vjeruje da je treći u bijegu.