U fokusu

Sterilizacija više nije uvjet za promjenu spola u Švedskoj

Sterilizacija više nije uvjet za promjenu spola u Švedskoj

Žalbeni sud u Stockholmu donio je povijesno bitnu odluku 19. prosinca 2012. godine kako zakonski zahtjev da osoba može promijeniti spol u dokumentima tek nakon što je prošla sterilizaciju nije u skladu sa švedskim Ustavom, točnije da krši 2. članak Ustava kao i Europsku povelju o ljudskim pravima.

Prema upravi Žalbenog suda, ova odredba se mora ukloniti iz zakona i ne smije se više primjenjivati! Prijedlog da se sterilizacija ukine kao zakonska obaveza pri promjeni spola, došao je od same švedske vlade koja je tražila izmjenu zakona iz 1972. godine, a izmjenjeni zakon će stupiti na snagu 1. srpnja 2013. godine.

Ova odluka uvelike će pomoći u grupnoj tužbi vlade koju pripremaju trans osobe u Švedskoj, pošto je prema prijašnjem zakonu trans osoba morala proći proces sterilizacije, kao i uništiti svu zaleđenu spermu kao i zaleđene jajne stanice. Ta odrednica je bila jedna od najstrožih u Europi i konačno je ukinuta.

Trans osobe koje su bile žrtve ovog zakona planiraju tužiti državu koja je prekasno reagirala na krajnje transfobnu odrednicu u Zakonu koji regulira spolnu tranziciju.