U fokusu

homofobija u rusiji

Jajima na LGBT aktiviste i aktivistkinje

Jajima na LGBT aktiviste i aktivistkinje

Na prosvjedu održanom ispred ruskog parlamenta kojim su LGBT aktivisti i aktivistkinje htjeli upozoriti na nekorektnost zakona koji zabranjuje LGBT propagandu, protuprosvjednici i protuprosvjednice ovaj put nisu štedjeli uvrede, ali ni jaja s kojima su gađali prosvjednike.

Naime, LGBT prosvjednici i prosvjednice su mirno izmjenjivali poljupce u znak protesta protiv jučer održane rasprave o uvođenju zakona o zabrani LGBT propagande, a prilično miran prosvjed se u roku od nekoliko minuta pretvorio u kaos pri čemu je veliki broj LGBT aktivista/kinja i homofoba privedeno od strane policije. Jedna od uhićenih je i poznata ruska novinarka Elena Kostyuchenko koja je bila jedna od inicijatora ovog prosvjeda. Samo nekoliko dana prije Europski parlament osudio je ruski prijedlog da zakon koji zabranjuje LGBT propagandu bude na snazi u čitavoj državi.

Za sad, zakon koji zabranjuje LGBT propagandu na snazi je u devet ruskih regija, a članovi Putinove stranke jedni su od glasnijih koji se zalažu za izglasavanje zakona na državnoj razini. S druge strane, premijer Medvedev ne vidi razloga za izglasavanje takvog zakona pošto smatra da LGBT osobe ne predstavljaju problem Rusima.

Nikolai Alekseev izjavio je : “Otprilike je bilo 15 osoba na prosvjedu. Stajali su na ulazu u Dumu s plakatima te su odlučili napraviti prosvjed ljubljenjem. Bilo je četiri ili pet parova, što muških, što ženskih. Napali su ih radikali, prilično nasilno i sve je ličilo na srednji vijek.”

Još jedan dokaz da je homofobija priličan problem u Rusiji je i nedavna izjava navijača Zenita koji su zatražili od uprave kluba da se suzdrži od dovođenja tamnoputih igrača kao i onih koji se deklariraju kao gejevi.

“Mi nismo rasisti, ali odsustvo tamnoputih nogometaša vidimo kao dio važne tradicije našeg kluba. Nastavak takve politike sačuvao bi nacionalni identitet kluba koji je simbol Sankt Petersburga”, navodi se u takozvanom “Manifestu” navijačke grupe Landskrona koje dijele ljubav prema svom klubu s ruskim predsjednikom Putinom. Očigledno ljubav prema Zenitu nije jedino što ruski predsjednik i navijači imaju zajedničko – tu je dakako i homofobija, kao i rasizam.

Zakon koji zabranjuje LGBT propagandu predstavlja priličan problem u Rusiji te bi izglasavanje takvog zakona na nacionalnoj razini, LGBT osobe u Rusiji stavilo u jednu od najgorih pozicija na svijetu – bile bi žrtve zakona koji bi se mogao tumačiti na različite načine i tako nepovratno narušavati ljudska prava u Rusiji. Vrijeme će pokazati što o svemu misle ruski zakonodavci, a na aktivistima je ostalo – nadati se.