U fokusu

nasilje i prijetnje

Solidarnost s LGBT aktivistkinjama i aktivistima na Kosovu

Solidarnost s LGBT aktivistkinjama i aktivistima na Kosovu

Beogradska lezbijska organizacija “Labris” pozvala je srodne organizacije iz regije na solidarnost s LGBTQ aktivistima i aktivistkinjama na Kosovu. Poziv je upućen nakon prošlotjednog napada ekstremističkih skupina na goste i gošće promocije trećeg broja časopisa Sex, koji obrađuje temu seksualnosti. Napad se dogodio 14. prosinca u Domu omladine u Prištini, dva tjedna nakon što je događaj najavljen na internetu, u tisku i putem plakata.

Pola sata uoči početka, grupa od 20 muškaraca, koji su okarakterizirani kao islamski ekstremisti, upala je u dvoranu, bacila suzavac i počela razbijati sve pred sobom – rasvjetu, stolove, stolice, umjetničke instalacije. Na ulazu su stajala četvorica policajaca, za koje se na videoisječku vidi da uopće nisu reagirali. Organizatorice su uvjerene da je napad planiran u dogovoru s policijom, prenosi CroL.hr.

Nasilje islamskih fundamentalista ipak nije spriječilo promociju. Voditeljica Linda Gusia, feministička profesorica sa Sveučilišta u Prištini, dala je sjajan uvod u razgovor s tezom da je seksualnost političko pitanje. Osim nje, prisutne su bile i Sibel Halimi, sociologinja i istraživačica, profesorica Nita Luci (obje iz Kosovskog centra za rodne studije) te dvije aktivistkinje, Lgbala Rogova iz Prištine i Lepa Mlađenović iz Beograda.

Nasilje tek uslijedilo

Međutim, nasilnici nisu odustali. Štoviše, oko stotinjak njih se skupilo ispred Doma omladine, zbog čega su organizatorice odlučile otkazati zabavu Sex Party, kako bi spriječile napade, a policija je evakuirala sudionike i sudionice. Oko ponoći su ekstremisti napali dvojicu muškaraca na ulici koji su im “djelovali kao da su gej”, a obojica su završili u bolnici s ozlijedama.

Sutradan, ekstremisti su slali prijetnje sudionicima i sudionicama putem Facebooka, mobilnih telefona i e-mailova. U subotu, 16. prosinca, upali su u sjedišta organizacija za promociju LGBT prava Libertas i QESh, uništili opremu i namještaj te napali aktiviste koji su se tamo nalazili.

Jučer je na YouTubeu objavljena poruka prijetnje urednici Kosovo 2.0 i feminističkoj aktivistkinji i voditeljici Mreže žena Kosova, koja okuplja 104 ženske organizacije na Kosovu, Besa Luci.

Civilno društvo ustalo na noge

Ovo je bila prva javna diskusija na Kosovu o seksualnosti i gej pravima, i prvi puta da su dvije žene na Kosovu izašle u javnost s imenima i prezimenima kako bi branile svoju lezbijsku egzistenciju.

Nasilje ekstremista, koje je zapravo tek započelo, pokrenulo je i civilno društvo na Kosovu, koje piše pisma podrške sudionicima i organizatoricama.