U fokusu

U Hrvatskoj 1002 oboljele osobe

Žene HIV-om najčešće zarazi stalni partner

Žene HIV-om najčešće zarazi stalni partner

Zašto su žene posebno ranjive na HIV? Koliko je u Hrvatskoj oboljelih od HIV-a? Kakav je položaj žena koje žive s HIV-om u društvu? Zašto nasilje nad ženama igra veliku ukogu u širenju HIV-a? Kako tretirati HIV tijekom trudnoće?

Ovo su samo neka od pitanja na koje je tribina “Zaustavimo AIDS- Neka se i ženski glas čuje!’‘, održana 13. prosinca u organizaciji Udruge LET, pokušala odgovoriti. Povod tribine je 29. rođendan Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, a predavanja su održali dr. Sanja Kurećić Filipović, dr. Nataša Šemnički, Sanja Cesar iz udruge CESI, Kristijan Grđan te Iva Jovović, koordinatorica tribine iz Udruge LET.

U svijetu je trenutno 32 milijuna osoba zaraženih HIV-om, od čega žene čine polovicu tog broja.

Prve osobe s HIV-om u Hrvatskoj su registrirane 1985. godine, a do danas broj oboljelih iznosi 1002 osobe, dok je 159 osoba preminulo od posljedica zaraze. Muškarci čine 86% populacije oboljelih, od čega je 54% onih muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima. Što se tiče žena, u Hrvatskoj je zabilježeno 145 slučajeva oboljelih, a dominantan put zaraze je kontakt sa stalnim partnerom koji je HIV pozitivan (u 58% slučajeva).

Rizični faktori za oboljenje od HIV-a kod žena najčešće su rizični heteroseksualni i homoseksualni odnosi, seksualno zlostavljanje, prisutnost spolno prenosivih bolesti (s obzirom da prisutnost spolno prenosivih bolesti povećava rizik od obolijevanja od HIV infekcije) te seksualni rad.

Žene se smatraju posebno ranjivima zbog sljedećih faktora: relativan nedostatak moći odlučivanja u seksualnim vezama, prošireno siromaštvo, društvene norme i zakonske regulative koje ženama onemogućuju osnovnu edukaciju ili toleriraju nasilje nad ženama.

Prema riječima Ive Jovović, ekonomska i socijalna ovisnost žena o muškarcima često ograničava snagu ženu da pregovara o korištenju kondoma pri seksualnim odnosima. Neravnopravan pristup sustavu obrazovanja i radnom mjestu također često prisiljava žene da prodaju seksualne usluge kako bi preživjele.

Govoreći o ranjivosti žena na HIV, Sanja Cesar govori o “triple jeopardy”, odnosno o tri situacije koje žene čine iznimno ranjivima. To su žena kao partnerica osobe zaražene HIV-om, žena kao majka (trudnoća i dojenje) te žena kao njegovateljica osobe koja živi s HIV-om.

Posljednje proizlazi iz socijalne situacije u kojoj se od žena očekuje da skrbe o bolesnim članovima obitelji makar to zahtijevalo i napuštanje škole.

Posebno je bitno naglasiti rizik obolijevanja od HIV-a kod žena koje su žrtve zlostavljanja. Prema podacima nevladine organizacije Ženska soba utvrđeno je da je 18% žena bilo žrtvom nekog oblika silovanja.

S obzirom na navedeno, potrebni su, prema preporukama Udruge LET, programi kulturološkog preoblikovanja rodno-spolnih uloga, poput edukacije većeg broja žena o prakticiranju sigurnog seksualnog ponašanja, upotrebe prezervativa uz provođenje kampanje za podizanje svijesti o mogućnostima testiranja ili liječenja. Ključ uspjeha leži u razvijanju specifičnih programa koji uključuju edukaciju o načinima prijenosa i sprečavanju širenja HIV-a, osnaživanju žena o pregovaranju sa svojim partnerima o upotrebi kondoma ili neko drugog sredstva zaštite pri spolnim odnosima te osvještavanje o problemu zlostavljanja žena, pogotovo obiteljskog i seksualnog nasilja te trafficking-a.