Vijesti

14.12.2012. 09:01:45 - Ladislav Tomičić (Novi list)

'Borba za ljudska prava i Marijana Petir ne mogu u istu rečenicu'

Ljudska prava štitit će jedina zastupnica koja je glasovala protiv Zakona o suzbijanju diskriminacije?

Marijana Petir

Marijana Petir

Zastupnicu HSS-a u prošlom mandatu Sabora, Marijanu Petir, Hrvatska biskupska konferencija predložila je za svoju članicu saborskog Odbora za ljudska prava, a njezino sigurno imenovanje u ovo tijelo izazvalo je nezadovoljstvo u udrugama koje promoviraju prava LGBT osoba.

LGBT udruge, naime, upozoravaju na niz izjava HSS-ove političarke koje graniče s homofobijom, a u nekim trenucima, smatraju LGBT aktivisti, idu i preko te granice, prenosi Novi list.

"Treba podsjetiti da je Marijana Petir jedina saborska zastupnica koja je glasala protiv Zakona o suzbijanju diskriminacije, koji je krovni zakon o ljudskim pravima. Borba za ljudska prava i Marijana Petir ne mogu u istu rečenicu, jer radi se o osobi koja je pokazala da uopće ne razumije koncept ljudskih prava, koja vrijede za sve, a ne samo za neke ljude", komentirao koordinator Zagreb Pridea, Marko Jurčić.

Imenovanje bivše saborske zastupnice HSS-a u Odbor za ljudska prava problematiziran je i na portalu Queer.hr, koji promiče prava LGBT osoba. Marijani Petir tamo zamjeraju izjave poput ovih: 'Riječ je o sklonosti, to nije nešto što je urođeno. Ne postoji gen za homoseksualnost', 'Kao što oni koji vole odlaziti na nudističku plažu ne hodaju goli po gradu jer znaju da to nije primjereno i u skladu s neki uzusima, isto tako kada je riječ o homoseksualnosti potpuno je jasno da je riječ o okolnosti koju pojedinci mogu kontrolirati ako žele'.

Marijana Petir na nezadovoljstvo LGBT udruga kratko odgovara riječima 'Svako ima pravo na svoje mišljenje', iako se takav stav ne priznaje kod drugih.

"Čast mi je što je Hrvatska biskupska konferencija prepoznala da mogu zastupati opće ljudske vrijednosti u njihovo ime. To sam činila u Saboru, ali i u parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, koje je konstituirano upravo kao institucija za zaštitu ljusdkih prava. Kroz cijeli svoj život trudim se poštivati ljude, čak i kad se s njihovim mišljenjem ne slažem", kazala je Petir.

Predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava Furio Radin pojašnjava da Katolička crkva ima jedno zagarantirano mjesto vanjskog člana u Odboru te da je Hrvatska biskupska konferencija navela Marijanu Petir kao svoj prijedlog za članicu.

"Marijana Petir je njihova jedina kandidatkinja i ona će vjerojatno biti imenovana u Odbor", rekao je Radin.

Tagovi: hrvatska biskupska konferencija, lgbt prava, ljudska prava, marijana petir, odbor za ljudska prava, prijedlog

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (3)

Stari komentari

:
Oh my goodness! moriyamaproductions.com/ Awesome article dude! Many thanks, However I am going through problems with your RSS. I don’t understand the reason why I can't join it. Is there anybody else having the same RSS issues? Anybody who knows the answer can you kindly respond? Thanks!!
09.12.2013. 05:09
professional recumbent trike:
This is a good article and worth sharing to others. www.1trikes.com/">professional recumbent trike
09.07.2014. 16:27
:
Howdy! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us useful information to work on. You have done a extraordinary job! www.sgtravelsmart.com/aig-travel-insurance-singapore/">aig travel insurance
01.03.2015. 10:41

Iz drugih medija

AEM