Vijesti

12.12.2012. 10:57:54 - AAP (sbs.com.au)

ovom barbarskom činu podvrgnuto je više od 140 milijuna žena diljem svijeta

UN donio rezoluciju kojom osuđuje genitalno sakaćenje žena

Generalna skupština Ujedinjenih naroda donijela je prvu rezoluciju koja osuđuje genitalno sakaćenje žena, praksu kojoj je, smatra se, podvrgnuto više od 140 milijuna žena diljem svijeta.

Ova mjera, iako u većini zemalja nema zakonsku težinu, predstavlja prvi put da su neke od tradicionalnih praksi u Africi i Bliskom istoku osuđene od strane UN-a na tako visokoj institucionalnoj razini.

"Potvrđuje se da štetne tradicije i običajne prakse, uključujući genitalno sakaćenje žena, predstavljaju ozbiljnu prijetnju zdravlju žena i djevojaka, obuhvaćajući psihičko, seksualno i reproduktivno zdravlje, te povećavaju izloženost riziku HIV-a, a mogu rezultirati i nepovoljnim porodiljnim i prenatalnim ishodima kao i fatalnim posljedicama. Stoga napuštanje ove štetne prakse može biti postignuto jedino sveobuhvatnim pokretom koji obuhvaća javne i privatne nositelje interesa u društvu te usmjerava na prepoznavanje diskriminatornih stereotipnih ponašanja koji imaju direktne implikacije na status i tretman žena i djevojaka te ometaju implementaciju zakonodavnih i normativnih okvira koji jamče jednakost roda te zabranjuju spolnu diskriminaciju", piše u Rezoluciji.

Više od 110 zemalja, uključujući više od 50 zemalja Afrike, predstavljalo je Rezoluciju pred Odborom za ljudska prava Generalne skupštine UN-a, pozivajući države da 'implementiraju kaznene mjere zajedno s edukacijskim aktivnostima te aktivnostima koje potiču podizanje svijesti', kako bi se zaustavilo genitalno sakaćenje žena.

"Naglašava se da su podizanje svijesti, društvena mobilizacija, edukacija te vježba potrebni kako bi svi ključni faktori, kao što su vladini službenici i službenice (uključujući provedbu zakona i sudske kadrove), osiguravatelji i osiguravateljice zdravstvene skrbi, vjerski i društveni vođe i vođice, učitelji i učiteljice, zaposlenici i zaposlenice, mediji te oni koji su u direktnom kontaktu s djevojkama (roditelji, obitelj i društvo), radili zajedno s ciljem eliminacije štetnih ponašanja i praksi koje negativno utječu na djevojke i žene",  naglašeno je.

Vjeruje se da je više od 140 milijuna žena diljem svijeta podvrgnuto toj praksi, koja podrazumijeva odstranjivanje klitorisa i vanjskih usana vagine s ciljem da se reducira libido te očuva čednost. Oko tri milijuna djevojaka svake je godine prisiljeno pretrpjeti taj postupak.

"Dat ćemo sve od sebe za krajnji cilj: zaustavljanje genitalnog sakaćenja žena u jednom naraštaju. Danas se ostvarivanje tog cilja čini bliže nego ikad", izjavio je Cesare Ragaglini, UN-ov ambasador za Italiju, koji je odigrao ključnu ulogu u međunarodnima naporima da se iskorijeni ova praksa.

UN-ovu rezoluciju nazvao je 'moćnim alatom' protiv onih koji se protive iskorjenjivanju te prakse jer uzdiže osudu i potrebu za novi mjerama na novu razinu.

"Na nama je da je iskoristimo na učinkovitiji način", izjavio je Ragaglini.

Prevela i prilagodila: Ivana Živković

Tagovi: afrika, bliski istok, generalna skupština ujedinjenih naroda, genitalno sakaćenje žena, ljudska prava, svijet, un rezolucija

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM