U fokusu

korak naprijed

Trans identitet više se ne klasificira kao poremećaj!

Trans identitet više se ne klasificira kao poremećaj!

Ponižavajuće. Nepošteno. Stigmatizirajuće. Ovo su samo neke od riječi kojima se opisuje praksa prisiljavanja transosoba da prihvate dijagnozu “poremećaja rodnog identiteta” prije nego što dobiju pristup određenoj medicinskoj skrbi, postupcima i tretmanima povezanima s prijelazom, ili čak prije nego što uopće  mogu legalno obaviti tranziciju.

To je razlog zašto sam optimistična u vezi posljednje odluke Američkog psihijatrijskog društva da izbaci termin “poremećaj rodnog identiteta” iz novog Dijagnostičko-statističkog priručnika (DSM-5 koji bi službeno trebao biti objavljen u svibnju 2013. godine) te da umjesto njega uvede termin “rodna disforija”. Novi termin očito bi trebao ukazati na “nečiju emocionalnu uznemirenost po pitanju roda”, prije nego na zbunjenost ili poremećaj. Pojam “Aspergerov sindrom” također je maknut s novog popisa.

Ovo je važna pobjeda za aktiviste i aktivistice za prava transosoba, ne samo simbolična, već i logistička. Termin je dugo bio korišten u svrhu okrivljavanja i stigmatiziranja osoba  s tom dijagnozom, čak i na način da su mnogi sustavi funkcionirali tako da se zahtijeva dijagnoza za omogućavanje ključnog tretmana. U slučaju transrodne žene Breanne Manning, dijagnoza “poremećaja rodnog identiteta” bila  je tijekom njenog suđenja upotrebljena protiv nje, a ona je bila prisiljena podnositi optužbe da ju je “poremećaj rodnog identiteta učinio psihički nestabilnom” te ju doveo do odavanja povjerljivih informacija.

Mnogi ovaj potez slave kao pobjedu jednaku onoj kad je “homoseksualnost” uklonjena s popisa Dijagnostičko-statističkog priručnika. Iako se slažem da je ovo korak naprijed, naglašavam zabrinutost mnogih aktivistica i aktivista koji smatraju da zahtijevanje bilo kakve psihijatrijske dijagnoze, prije dopuštanja pristupa određenoj medicinskoj skrbi transosobama, zapravo predstavlja nazadan način gledanja na problem, koji stigmatizira transosobe te ih nepotrebno kvalificira kao “bolesne” ili problematične. Iako razumijem stajalište onih koji žele zadržati sustav postavljanja dijagnoze kako bi se transosobama osigurao medicinski pristup tranziciji, smatram da je uklanjanje iznimno stigmatizirajućeg pojma “poremećaj” korak u pravom smjeru. Iskreno se nadam da će se u konačnici pokazati kako je ovaj posljednji potez dio velikih promjena na polju transrodnih prava, koje će učiniti svijet pravednijim i humanijim mjestom za život svih nas.

Prevela i prilagodila Jelena Tešija