U fokusu

referendum zbog mede?

Kada HDZ preuzme retoriku Nepomirenih

Kada HDZ preuzme retoriku Nepomirenih

Hrvatska demokratska zajednica održala je u četvrtak konferenciju za novinare i novinarke pretencioznog naziva Zdravstveni odgoj – ideološko nasilje nad odgojno-obrazovnim sustavom.

Dan nakon propasti pompozno najavljenih prosvjeda  u više gradova Hrvatske u organizaciji inicijative Nepomireni,  na kojima se sve zajedno nije pojavilo ni 200 ljudi, oporbena stranka s najvećim brojem zastupnika u Saboru organizirala je konferenciju na kojoj je u potpunosti usvojila retoriku te iste inicijative “spontano okupljenih i neformalno ujedinjenih mladih građana i građanki” pa čak i njihove težnje za referendumom . 

Na toj je konferenciji saborski zastupnik HDZ-a Ante Babić, inače član čak pet odbora u Saboru (uključujući Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Odbor za obitelj, mlade i sport te Odbor za ravnopravnost spolova) jasno i glasno izjavio kako smatra da “su se zaobišle neke stvari koje nisu dobre”  misleći pritom na javnu raspravu.  No, to nije sve, Babić naglašava svoje vjerovanje kako je činom uvođenja zdravstvenog odgoja u škole narušen Ustav Republike Hrvatske po kojem “roditelji slobodno mogu odgajati svoju djecu”  pa će stoga , “ukoliko ministar Jovanović bude i dalje inzistirao na modulu spolne i rodne orijentacije”,  biti za pokretanje referenduma o zdravstvenom odgoju.

Ivan Čelić iz zagrebačkog gradskog HDZ-a načelno je pozdravio uvođenje prevencijskih programa u hrvatske škole. Iz pozdrava je, naravno, isključen modul koji govori o spolnosti budući da je “osim obrazovne komponente bitna i ona odgojna uz koju neizostavno ide i vrijednosni sustav”. Riječ je o vrijednosnom sustavu kojeg, prema mišljenju Ivana Čelića, ne dijeli većina roditelja u Hrvatskoj pa ga vjerojatno iz tih razloga onda i naziva “svojevrsnim ideološkim nasiljem”.

Problem koji se ovdje javlja poprilično je jednostavan, kada s osnovnim demokratskim načelima nisu upoznati članovi nekakve marginalne inicijative nije vrijeme za uzbunu, ali kada iza njihovih stavova stane parlamentarna  stranka sa 29,8 % stranačkih zastupnika i zastupnica u Hrvatskom saboru, odnosno njih 44, jest.