U fokusu

ŽRTVA POLITIČKOG PROGONA

Završena agonija turske novinarke: Hrvatska neće izručiti Vicdan Ozerdem Turskoj

Završena agonija turske novinarke: Hrvatska neće izručiti Vicdan Ozerdem Turskoj

Hrvatski Vrhovni sud odbio je izručenje novinarke Vicdan Ozerdem koju pod optužbom za terorizam traže turske vlasti, izvijestio je danas Centar za mirovne studije koji će u 15 sati u Kući ljudskih prava održati konferenciju za novinare.

Na konferenciji će biti i turska novinarka koja je krajem srpnja uhićena na graničnom prijelazu u Metkoviću, gdje je došla na odmor iz Njemačke u kojoj ima status izbjeglice.

Iz Centra za mirovne studije izvijestili su da je Županijski sud u Dubrovniku danas zaprimio odluku Vrhovnog suda povodom žalbe Vicdan Ozerdem u postupku izručenja koje je za nju tražila Republika Turska. Kažu da je Vrhovni sud preinačio prvostupanjsku odluku kojom je utvrđeno da su ispunjenje pretpostavke za izručenje, ustvrdio da je njome povrijeđen kazneni zakon te odbio izručenje.

Istražna sutkinja Županijskog suda u Dubrovniku odmah je nakon toga ukinula mjeru opreza što znači da Vicdan nakon što dobije putovnicu može napustiti Hrvatsku i vratiti se svojoj obitelji u Mainz, priopćili su iz Centra za mirovne studije koji će na konefernciji za novinare objaviti sažetak odluke Vrhovnog suda.

Nakon uhićenja turska novinarka je bila u ekstradicijskom pritvoru, a s obzirom na narušeno zdravlje bila je smještena u zatvorskoj bolnici u Svetošimunskoj ulici u Zagrebu iz koje je izašla sredinom rujna. Pritvor joj je bio zamijenjen mjerama opreza, pa nije smjela napuštati boravište, dva put tjedno se javljala u policiju, a privremeno joj je oduzeta i putovnica.

Turska traži izručenje Vicdan Ozerdem zbog terorizma, a ona i nevladine organizacije tvrde da je žrtva političkog progona u Turskoj, gdje je bila u zatvoru zbog sudjelovanja u prosvjedima protiv vladine represije.

Na odluku dubrovačkog suda u rujnu su reagirale nevladine udruge i pučki pravobranitelj Jurica Malčić koji je u pismu upućenom Ministarstvu pravosuđa istaknuo da stoji na stajalištu da bi Hrvatska izručenjem turske novinarke postupila suprotno međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava te joj stoga treba omogućiti povratak u Njemačku u kojoj je ima azil.

Tada se oglasio i sam premijer Zoran Milanović rekavši da njegova Vlada neće izručivati novinare zbog verbalnog delikta.

Odluku Županijskog suda u Dubrovniku o puštanju turske azilantice iz pritvora pozdravilo je predstavništvo UNHCR-a u Republici Hrvatskoj, koje je priopćilo da pomno prati događanja i izražava nadu kako će Hrvatska poštivati međunarodne i europske standarde i prakse te neće izručiti Oezerdem Turskoj.