U fokusu

Obilježen Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a

Obilježen Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a

Svjetski dan borbe protiv HIV / AIDS- obilježen je u svim većim hrvatskim gradovima. Uz niz popratnih akcija, u Zagrebu su se građani i građanke mogli informirati na info-štandu Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa na Cvjetnom trgu. 

Ministar Ostojić rekao je kako su u Hrvatskoj od 1985. godine zabilježena 1002 slučaja HIV-a, a kada to uspredimo s Europom i svijetom Hrvatska ima nisku stopu zaraze tom bolešću, otprilike 55 godišnje. Za to je više razloga, jer su svi koji su 80-tih vodili hrvatsko zdravstvo, činili isto što mi sada činimo – a to je prevencija i edukacija, rekao je. Naime, u 80-tim godinama odmah se ukazalo na tu bolest i educiralo mlade. 

Važnim je ocijenio rad udruga pacijenata i zahvalio se udruzi HIV, Crvenom križu i studentima Medicinskog fakulteta, koji su pridonijeli edukaciji i ukazivanju na taj problem.

Što se tiče pacijenata “moramo ih zaštiti, poštujući liječničku tajnu”, naglasio je ministar Ostojić, dodavši kako su “pacijenti koji imaju HIV ili AIDS često diskriminirani ili imaju zazor javnosti, zato moramo potpuno jasno reći kako je to bolest kao svaka druga; to je danas kronična bolest koja se dobro liječi i koja se uopće ne prenosi socijalnim kontaktom”, istaknuo je Ostojić.

Danas, je AIDS kronična bolest, te, primjerice, pacijentice s HIV-om, uzimaju lijekove i tijekom trudnoće i rađaju zdravu djecu.