Vijesti

30.11.2012. 10:01:48 - Ana Abramović

6. Dani Marije Jurić Zagorke

Predstavljen strip o Zagorki i dodijeljena Nagrada za najbolji studentski rad na temu žena i rodne problematike

U četvrtak 29.11. je u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke predstavljen strip "Zagorka: Biografija" autorice Lee Kralj Jager te dodijeljena Nagrada za najbolji studentski rad na temu žena odnosno rodne problematike.

U sklopu 6. Dana Marije Jurić Zagorke održana je promocija stripa "Zagorka: Biografija" autorice Lee Kralj Jager i izdanju Centra za ženske studije koji je dosad na različite načine pridonio revalorizaciji života i djela Marije Jurić Zagorke. Strip su predstavile dr.sc.  Leonida Kovač i Asja Bakić.

Važnost ovog projekta leži upravo u mediju u kojem se autorica bavi životom Marije Jurić Zagorke jer strip omogućuje da se ozbiljnim temama bavimo na popularan način. Također je bitno ukazati i na subverzivni potencijal suvremenih strip crtačica koje u ovaj medij unose zanimljive feminističke intervencije. Prema riječima Leonide Kovač, ta subverzivnost razlog je opsesije s kojom i danas čitamo Zagorkine romane.

Radi se o pilot izdanju ili, kako navodi autorica, "prvom koraku prema potpunoj biografiji Marije Jurić Zagorke u stripu". S nestrpljenjem iščekujemo sljedeće izdanje.

Strip se po cijeni od 20kn može nabaviti u prostoru Centra za ženske studije na adresi Dolac 8.

Centar za ženske studije već četvrtu godinu dodjeljuje  Nagradu kao poticaj rodno-osjetljivom obrazovanju i politici ravnopravnosti spolova u Republici Hrvatskoj.

O nagradama je odlučila tročlana prosudbena komisija koju su činile dr.sc. Aleksandra Čižmešija, dr.sc. Nadežda Čačinović i dr.sc. Dubravka Crnojević-Carić. Prvu nagradu zaslužila je Marica Malenica, studentica Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za rad Žene na rubu živčanog sloma koji je nastao pod mentorstvom dr.sc. Živke Juričić. Druga nagrada pripala je Mariji Adrić, studentici Akademije Likovnih umjetnosti u Zagrebu za rad Selidba uzorak, a treća je nagrada dodijeljena Martini Križanić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu za rad Slatko lice pobune: ženstvene i konzumerističke subverzivne prakse japanskih subkultura kao izraz otpora tradiciji i patrijarhatu. Posebne pohvale primile su studentice Ivana Mihaela Žimbrek i Petra Petrušić.

Radovi će biti objavljeni na internetskim stranicama Centra za ženske studije. 

Tagovi: centar za ženske studije, dani marije jurić zagorke, marija jurić zagorka, nagrada, strip

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

:
Nice post. I learn something more challenging on different blogs everyday. It'll always be stimulating to read content from other writers and practice slightly something from their store. I’d prefer to use some with the content on my blog whether you don’t mind. Natually millerscandy.com/ I’ll give you a link on your web blog. Thanks for sharing.
09.12.2013. 09:37

Iz drugih medija

AEM