U fokusu

Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja

‘Ne znam koga se tiču detalji silovanja mlade djevojke?!’

‘Ne znam koga se tiču detalji silovanja mlade djevojke?!’

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja. Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić osudila je način izvještavanja u medijima o silovanjima, u čemu joj se pridružio i premijer Zoran Milanović.

Neki primjeri izvještavanja o stravičnom silovanju djevojke u Splitu prije otprilike tjedan dana šokirali su građane sa zdravim razumom i ukusom, ali i vladajuće. Ministrica Milanka Opačić istaknula je da se o silovanju ne smije šutjeti, ali samo kada je u pitanju žrtva koja strahuje da ju sustav neće podržati ako prijavi počinitelja. 

‘Kada je u pitanju izvještavanje medija o kaznenim djelima silovanja imamo jako lošu situaciju. Iznose se detalji tragedije pa se, s obzirom da smo mala zemlja, jasno i upućuje na to tko je žrtva silovanja. Oni koji bi trebali štititi žrtvu su osobe koji iznose detalje medijima. Mislim da bi i liječničke komore trebale reagirati na takve slučajeve, a liječnici ne bi niti u offu, niti javno smjeli govoriti o detaljima. Žrtva se tako dodatno i javno traumatizira, pa čak mogu reći da ju se podvrgava i javnom silovanju’, rekla je Opačić i apelirala na medije da pripaze.

Premijer Zoran Milanović istaknuo je posljednji slučaj silovanja u Splitu kao primjer lošeg izvještavanja: ‘Bio je to grozan slučaj brutalnog zadiranja u intimu i dramu mlade žene, djevojke… Ne znam koga se tiču ti detalji, a očito je da su informacije odali zdravstveni djelatnici.’

Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja donosi standardiziran postupak i protokol postupanja za nekoliko tijela državne uprave. ‘Najteži oblik seksualnog nasilja je silovanje i oko pet posto žrtava uopće ne prijavi zločin. Posebni je problem kod zlostavljanja djece to što oni čekaju punoljetnost da bi prijavili zločin jer nisu sigurni da će za istinu dobiti i potporu sustava’, rekla je Opačić.