U fokusu

Priznanje ženama iz ruralnih sredina

Otvorena izložba “Žene u ruralnom razvoju Republike Hrvatske”

Otvorena izložba “Žene u ruralnom razvoju Republike Hrvatske”

Dana 26. studenog Hrvatska etno kuća “Materina priča” otvorila je svoja vrata kako bi posjetiteljima i posjetiteljicama predstavila izložbu fotografija “Žene u ruralnom razvoju Republike Hrvatske”.

Izložba je kruna rada GTF- Regionalnog centra za jednakost spolova na projektu “SEEWoRD – Mreža žena Jugoistočne Europe u ruralnom razvoju” koji je financiran od strane Europske unije. Izložba traje do 28. studenog 2012. godine. Zainteresirani su pozvani/e da, uz ugodan ambijent i zanimljive popratne sadržaje, svojom nazočnošću odaju priznanje ženama te njihovom doprinosu u ruralnom razvoju Republike Hrvatske.

Uz kratak pozdrav dobrodošlice, okupljenima se obratila domaćica Hrvatske etno kuće Mina Petra Petričec, a mikrofon su kasnije preuzeli mnogi uglednici iz svijeta kulture i politike među kojima su izvršna direktorica Regionalnog centra za jednakost spolova, Mary Ann Rukavina Cipetić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, načelnica sektora za održivi razvitak seoskog prostora u ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Republike Hrvatske, Karmen Sinković, saborska zastupnica, Đurđica Sumrak i drugi. Svi su se složili kako je participacija muškaraca i žena u politici i društvenom okruženju evidentno neravnomjerna i u korist muškaraca te da živimo u izrazito patrijarhalnom društvu. Također je istaknuto da žene oplemenjuju životnu sredinu i da žene i muškarci moraju djelovati zajedno kako bi promijenili društvo na bolje.

{slika}

Izloženo je 60 fotografija koje su se istaknule među preko 200 radova pristiglih na natječaj. Žiri u čijem su sastavu bili/e dramska umjetnica, Anja Šovagović Despot, predstavnica Ministarstva poljoprivrede, Karmen Sinković te hrvatski fotograf, Josip Grđan, koji je ujedno i presjedao žirijem, odabrao je tri rada koja su i novčano nagrađena. Treće mjesto pripalo je gospođi Vesni Lolić za fotografiju pod nazivom “Gajdašica”, drugo je mjesto osvojila fotografija “Slavonka” autora Damira Rajle, a autorica pobjedničke fotografije “Bože čuvaj moga Žuću” je Mirjana Pešec. Ovisno o osvojenom mjestu nagrade su iznosile 250, 500 i 1000 kuna. Ostalim sudionicima i sudionicama podijeljene su prigodne zahvalnice za njihov doprinos samoj izložbi.

Posjetitelji su imali priliku uživati u glazbenim izvedbama glazbenice i kantautorice Lidije Bajuk te u nastupu tamburaškog sastava “Ni 5, ni 6” iz Slavonskog Broda.

Izložba će se prikazati i u Otočcu te Slavonskom Brodu i Vukovaru.