U fokusu

Obznanili javnosti što znači biti pravi frajer

Budi muško i suprotstavi se svim vrstama nasilja!

Budi muško i suprotstavi se svim vrstama nasilja!

“Tu smo kako bi obznanili javnosti što to znači biti pravi frajer”, objasnili su članovi Budi Muško Kluba na svojoj prvoj online konferenciji za medije održanoj u nedjelju u 14 sati, u bivšoj tvornici Katran, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Konferenciju je organizirala Organizacija mladih Status: M, unutar čijeg je programa Inicijativa mladića: promocija rodno ravnopravnih, zdravih životnih stilova i nenasilnog ponašanja mladih, kampanja “Budi Muško” i pokrenuta.

Mladići iz Budi Muško Kluba, skupine koja je prošla edukativni dio Inicijative mladića i sad aktivno promovira jednu ideju muškosti,  najprije su predstavili Forum pravih muškaraca kao verziju Budi Muško Kluba za odrasle muškarce. Forum pravih muškaraca čine muškarci iz javnog života koji su potpisali Deklaraciju pravih muškaraca protiv nasilja nad ženama, a među njima su: predsjednik RH Ivo Josipović, glumci Goran Bogdan, Bojan Navojec, Janko Popović Volarić, Duško Modrinić, plivač Gordan Kožulj, pjevači Luka Nižetić, Aljoša Šerić, Luka Tomas iz Kinokluba, Ivan Dečak iz Vatre, voditelj Robert Knjaz itd. Potpisnici Deklaracije pozivaju i druge muškarce na njeno potpisivanje te u kratkom promotivnom videu svima poručuju: “Budi muško, ne diskriminiraj”, te “Budi muško, zaljubi se”.

U Deklaraciji jasno stoji da pravi muškarac nije nasilnik, da se ne koristi šakama niti uvredama te da razumije važnost nasilja nad ženama kao velikog problema koji se mora riješiti. Karakteristika pravog muškarca je i da se uvijek i na svakom mjestu zalaže za uvažavanje žena, za rodnu ravnopravnost te nenasilnu komunikaciju. Jednako tako, pravi muškarac zna da je ignoriranje nasilja koje čine drugi jednako opasno kao i nasilje samo.

Nakon predstavljanja Deklaracije, članovi Budi Muško Kluba objavili su, skidajući kapuljače jedan po jedan, zaključke žive rasprave koja se zadnjih dana vodila na Facebook i Twitter stranicama Foruma pravih muškaraca o tome što to zapravo znači biti pravi frajer i pravi muškarac.

Mladiću su tako ustvrdili da pravi muškarac ne dokazuje svoju muškost agresijom, nego osjećajima te da pravi frajer rješava probleme komunikacijom. Budi Muško Klub smatra i da pravi frajer obavlja kućanske poslove, tj. kuha, pegla, čisti po kući, a mijenja i pelene djeci. Nikad ne pije i ne sjedi dok žena čisti i pere. Pravi frajer također ne etiketira i nije mu bitna nečija rasa, vjera, nacionalnost ili seksualno opredjeljenje. On poštuje svakoga i aktivan je u mijenjanju društva nabolje. Biti ‘muško’ znači biti pažljiv, odgovoran, brinuti o svojoj higijeni, poštivati žene i bez stida reći curi da je voliš. Pravi frajer i pleše i pjeva i nije mu problem ako djevojka plati piće. Ono što je najvažnije, članovi Budi Muško Kluba vide pravog frajera kao nekoga tko ne osvaja djevojke nasiljem, ne tuče se i nikada ne maltretira žene.

“Tek sad kreće”, izjavili su mladići za kraj i pozvali na praćenje aktivnosti Budi Muško Kluba i Foruma pravih muškaraca tijekom sljedećih šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.