U fokusu

Nema kraja homofobiji

Uganda usvojila prijedlog zastrašujućeg antigej zakona

Uganda usvojila prijedlog zastrašujućeg antigej zakona

Usprkos silnim naporima aktivista  i aktivistkinja diljem svijeta, Vlada Ugande usvojila je u parlamentu prijedlog zakona kojim strože kažnjava ‘homoseksualno ponašanje’.

Kako bismo vam zornije dočarali stanje u Ugandi, zamislite sljedeću situaciju. Volite osobu istog spola, živite zajedno već neko vrijeme, susjedi saznaju za vašu vezu, prijave vas policiji i završite na doživotnoj robiji. Zašto? Zato što volite osobu koja nije suprotnog spola.

Upravo će ovako, u slučaju da se zakon izglasa, a velika je vjerojatnost da se to dogodi, biti svim LGBT osobama u zemlji koja najviše mrzi gejeve.

Monstruozni zakon “Ubij gejeve” (Kill The Gays) prošao je prvo izglasavanje u ugandanskom parlamentu. Odvjetnik Ladislaus Rwakafuzi ispričao je CNN-u pojedinosti zakona.

“U prijedlogu zakona, koji je prvi put predstavljen u parlamentu 2009. kao “Ubij gejeve” zakon, ipak je izmijenjena stavka o smrtnoj kazni za homoseksualno ponašanje. No, ova je kazna zamijenjena kaznom doživotnog zatvora. I dok su seksualni odnosi između osoba istog spola odavno ilegalni, kada bi novi zakon prošao u parlamentu postao bi najstroži antigej zakon na svijetu“.

Što donosi novi zakon?

Novi zakon predlaže oštrije kazne za sve lezbijke, gejeve, biseksualne i transrodne osobe koje su i proteklih godina svakodnevno doživljavale nasilje, diskriminaciju, osude i progone od strane većinskog društva. Među brojnim žrtvama našla se i dobitnica “Nobelove nagrade za ljudska prava”Kasha Jacqueline.

Vlada bi sada mogla izglasati zakon koji bi legalizirao ovakvo ponašanje i poticao ostatak društva na ‘lov na gejeve’.

Svoju zabrinutost uvođenjem novog zakona izrazila je i organizacija Amnesty International. Predstavnik za južnu Afriku Noel Kututwa, bijesan je zbog razvoja događaja. “Ovaj zakon više ne ulazi u kategoriju diskriminacije. On prelazi svaku granicu individualnog i privatnog. Seksualna orijentacija je doista stvar prava svake individue da odluči kako želi živjeti”, izjavio je ljutiti Kututwa.

Sredinom ovoga mjeseca, zastupnica u parlamentu Rebecca Kadaga govorila je da zakon treba biti što prije izglasan kako bi ugandanski narod dobio “Božićni poklon”. Sada, kada je prijedlog zakona prošao u parlamentu, gejevi i lezbijke bit će oštrije kažnjavani zbog homoseksualnog ponašanja. 

Zakon vrijedi za sve

No, nisu samo oni dio društva kojima prijete kazne. Svi koji sudjeluju u ‘homoseksualnim aktivnostima’ bit će kažnjavani. Tako će osobe koje iznajmljuju stan homoseksualnoj osobi ili paru završiti u policijskoj postaji. Isto će se dogoditi onima koji odbiju prijaviti gej osobu policiji, kao i svima koji će na bilo koji način zagovarati prava LGBT osoba. 

Prošle je godine na smrt pretučen aktivist za ljudska prava David Kato, a za zločin nitko nije odgovarao. Vlada je nakon tog događaja poručila da je “ovo poruka svim LGBT osobama koje žive u Ugandi”.

Homoseksualnost je zabranjena u većini afričkih zemalja, a u nekima se homoseksualne aktivnosti kažnjavaju smrću.

I vi možete utjecati na razvoj događaja u Ugandi. AllOut i Avaaz pokrenuli su peticije kojima pokušavaju prikupiti dovoljan broj potpisa i spriječiti uvođenje stravičnog zakona.