U fokusu

NEKA SE ČUJU ŽENSKI GLASOVI

U stilu superheroina otvoren šesti Vox Feminae Festival!

U stilu superheroina otvoren šesti Vox Feminae Festival!

U srijedu, 21. studenog 2012., svjedočili smo otvaranju šestog po redu Vox Feminae festivala u Kinu Europa u Zagrebu. Odaziv mladih i starih, žena i muškaraca i nije bio baš impozantan. Svega nekih dvjestotinjak posjetitelja obilježilo je prve filmske projekcije na velikom platnu u isto tako velikom kinu.

Prije samog otvorenja i početka projekcija brojni ljubazni volonteri i volonterke su dijelile papire na kojima se ocjenjuje film, što, naravno, odlučuje o pobjedniku na završnom danu festivala u subotu, a potom su superjunakinje – organizatorice Gabrijela Ivanov, Noa Pinatrić i Vedrana Sunko, govorile u službenom dijelu otvorenja.

{slika}

“Kako se danas i samo preživljavanje čini superjunačkim činom, a organiziranje jedne ovakve manifestacije  zahtijeva i više od nadnaravnih moći odlučili smo sebe proglasiti superheroinama i tako si na određeni način kompenzirati vrijeme i trud koji smo uložili u festival. Istodobno smo na taj način željeli poručiti i svima vama, drage prijateljice i prijatelji, gošće i gosti, da u sebi potražite superjunačke moći i ne odustajete od svojih  ciljeva i ideala jer ako mi to možemo, vrlo  vjerojatno možete i vi”,  poručila je Gabrijela Ivanov koordinatorica udruge K –zona, ujedno i jedna od organizatorica Festivala.

Dok je glavni  selektor filmskog dijela festivala Noa Pintarić predstavio filmski program uz napomenu: “Iako filmovi na programu ne govore samo o ženama, niti su ih režirale isključivo žene, u pitanju je i dalje Vox Feminae – dakle, ženski glasovi, čak i kada oni izlaze iz grla muškarca”, Vedrana Sunko, svjesna današnje situacije i vidjevši broj posjetitelja/ica u kino dvorani, je kazala: “S obzirom na situaciju nadamo se da će i ostale projekcije filma biti posjećene u približno jednakom broju jer o tome ovisi hoće li Zagreb sljedeće godine imati Vox Feminae Festival.”

{slika}

Festival je otvorio kratkometražni britanski dokumentarac Kao salivena, te dugometražni američki Wonder Women! – neispričana priča američkih superjunakinja. Nakon drugog bloka filmskih projekcija, sa završetkom u 22.30h, u prostoru kina Europa nastupila je hrvatska grupa U pol’9 kod Sabe i otvorila festivalski afterparty. Ne samo da je to bilo otvorenje afterpatyja, već je grupa rasplesala sve prisutne i rasturila svojim duhovitim i melodičnim songovima, koji su na raskrižju indie popa i cabareta.

{slika}

Meni je bilo odlično, i gledajući i plešući, stoga Vas pozivam da dođete na završni dan Vox Feminae festivala, 24. studenog 2012. u kino Europa. Ako se pitate zašto, evo razloga: 11-17h Bazaar, 17h Filmske projekcije, 19h Filmske projekcije, 21h Zatvaranje festivala i proglašenje pobjednika, 23h

Završni tulum u klubu Sirup uz karizmatičnu švedsku DJ-icu i producenticu La Fleur, te Felver i Jogarde.

Mislim da su ovo zanimljivi razlozi za izaći iz kreveta i pohoditi Vox Feminae!

Više o festivalskom programu nalazi se na www.voxfeminae.net/2012