RazgovorU fokusu

molitva i ozakonjenje istospolnih veza

Otvara se prva džamija za LGBT osobe

Otvara se prva džamija za LGBT osobe

Udruga Homoseksualni muslimani u Francuskoj najavila je otvorenje džamije koja će i muškarcima i ženama dozvoliti zajedničku molitvu, kao i svečanosti ozakonjenja istospolnih veza. Krajem ovoga mjeseca, u Parizu će se otvoriti vrata prve džamije u Europi koja će organizirati vjenčanja istospolnih parova. Osnivač udruge Homoseksualni muslimani u Francuskoj (HM2F) Ludovic Lütfi Zahed, koji je i gej i musliman, poručio je da će nova institucija dozvoliti muškarcima i ženama da se zajedno mole, a uskoro i istospolnim parovima da ozakone svoje veze, prenosi CroL.hr.

“U ‘normalnim’ džamijama, žene moraju sjediti u zadnjim redovima, prekrivene šalovima ili maramama, a homoseksualne osobe se boje ući u prostorije džamije zbog potencijalne agresije i nasilja”, rekao je Zahed turskom portalu Daily Hürriyet.

Na ideju je, kaže, došao nakon što je na ovogodišnjem Hadžu shvatio da njegovi kolege gejevi i muslimani nemaju mjesto gdje bi mogli prakticirati religiju bez diskriminacije.

Dug i težak put do identiteta

Zahed je prvi musliman i gej muškarac koji se vjenčao sa svojim partnerom u Parizu. Porijeklom je iz Alžira, a trenutno istražuje temu islama i homoseksualnosti u sklopu doktorskog rada. Njegova prva knjiga “The Koran and the Flesh” objavljena je u ožujku ove godine.

Nakon dugogodišnje borbe s vlastitim identitetom, koja je uključivala eksperimentiranje s budizmom, Zahed se odlučio na hodočašće u Meku i na tom putu ponovno otkrio Islam.

“Postojeća islamska etika protivi se homoseksualnoj orijentaciji, a zapravo ništa u islamu kao ni Kuranu ne brani ovu seksualnu orijentaciju. Naprotiv, stoljećima muslimani nisu imali ništa protiv homoseksualnosti, a danas ju smatraju odbojnom”, komentirao je Zahed svoju religiju, inače najbrže rastuću u Francuskoj.

Nova stranica francuske povijesti

Nova džamija će  svoje djelovanje započeti u prostorijama budističkog hrama u Parizu i biti središte modernog života svih muslimana koji ne žele homofobiju, mizoginiju i netoleranciju u svojoj religiji.

“Mnogi muslimani osjećaju da ne mogu otvoreno razgovarati o nekim temama dok se prethodno ne konzultiraju s imamom. Ovo je jedan od razloga zbog kojeg se džamije poput ove podižu u Sjevernoj Americi, na inicijativu progresivnih muslimana, a vjerujem da će se isto dogoditi i u Francuskoj”, izjavio je Alžirac.

Francuska je ovih dana bili poprište antigej prosvjeda, u kojima je sudjelovalo preko 70.000 građana i građanki koji se protive najavi Vlade o ozakonjenju istospolnih brakova.

“Da je prorok Muhamed danas živ, siguran sam da bi vjenčao homoseksualne parove”, zaključio je Zahed, koji je ozakonio svoju vezu u veljači ove godine.