U fokusu

Vrhovni sud presudio

Mamić nije kriv za diskriminaciju

Mamić nije kriv za diskriminaciju

Zbog izjava da ni u njegovoj reprezentaciji gejevi ne bi mogli igrati nogomet, jer on ne vidi gej čovjeka reprezentacije kako glavom ide na kopačku, ali ga vidi “kao baletana, tekstopisca i novinara” Zdravko Mamić, predsjednik GNK Dinamo, nije počinio diskriminaciju. Presudio je tako Vrhovni sud Republike Hrvatske. Ta je presuda u potpunosti suprotna od presude protiv Vlatka Markovića, koji je dao gotovo identičnu izjavu, na koju se Mamić i sam referirao i podržao je.

“Umjesto da Vrhovni sud, kao najviši sud, obavlja svoji ustavnu zadaću osiguravanja jedinstvene primjene zakona i ravnopravnosti građana, on u istovjetnim slučajevima donosi dijametralno suprotne presude. Smatramo da je ovakva nedosljedna sudska praksa opasna jer se njome šalje poruka da najviše sudbeno tijelo u RH nema jedinstvenu sudsku praksu, što dovodi do toga da nema jedinstvene primjene zakona”, poručuju iz Centra za LGBT ravnopravnost.

PRESUDA SUPROTNA PRESUDI U ISTOVJETNOM PREDMETU MARKOVIĆ

Dok je u slučaju Marković Vrhovni sud utvrdio da je Marković pasivno legitimiran kao fizička osoba koja djeluje i neosporno ima utjecaj u nogometu, u slučaju Mamić isti Vrhovni sud navodi da je neosnovana tvrdnja tužitelja o mogućosti tuženikovog utjecaja na izbor igrača za reprezentaciju, te da tuženik kao izvršni dopredsjednik GNK Dinamo ne odlučuje tko će igrati u reprezentaciji .

ŠTETNA PRASKA VRHOVNOG SUDA i DALJNI POSTUPCI TUŽITELJA

“Kakva je poruka žrtvama diskriminacije te udrugama, umječačima i svima onima koji se u sudskom procesu zalažu za pravo na jednako postupanje da Vrhovni sud isti Zakon o suzbijanju diskriminacije tumači različito u dva istovjetna slučaja? Koja je to poruka za pravnu sigurnost u ovoj zemlji? To su odgovori na koje će, nadamo se, uskoro odgovoriti  Vrhovni sud, jer  ćemo u zakonskom roku zatražiti reviziju presude u slučaju pravomoćne presude za Zdravka Mamića” kažu u Centru.