Vijesti

02.11.2012. 14:23:28 - Marko Stričević / BBC

Europski sud za ljudska prava presudio protiv katoličke Poljske

Poljakinje prosvjeduju za pravo na pobačaj

Poljakinje prosvjeduju za pravo na pobačaj

Poslije četiri godine sudskih natezanja, Europski sud za ljudska prava u Luksemburgu presudio je u korist Poljakinje iz Lublina koja je sa 14-godina silovana, da bi je zatim crkveni i medicinski dužnosnici pokušali spriječiti da napravi pobačaj

Odlukom suda poljska država mora platiti neimenovanoj djevojci i njenoj majci 61 tisuću eura.

Poljska ima jedan od najrigidnijih zakona o pravu na pobačaj u cijeloj Europi. Abortus je dozvoljen samo u slučaju incesta, ugroženosti života majke ili fetusa te silovanja.

No činjenica da je djevojka u dobi od 14 godina dobila i potvrdu od javnog tužitelja da je zanijela tijekom 'nezakonitog spolnog odnosa' nije bila dovoljna nekim društvenim silama u Poljskoj.

U prvoj bolnici djevojka je dospjela u kontakt s katoličkim svećenikom koji ju je pokušao odvratiti od čina, a zatim joj je ginekolog odbio napraviti abortus. Bolnica je, štoviše, izašla u javnost sa slučajem koji je tako postao dio oštre debate oko prava na pobačaj u Poljskoj, zemlji u čijem društvenom životu postoje snažne ultrakonzervativne snage i koju se često etiketira kao 'najkatoličkiju' na Starom kontinentu.

Majka trudne djevojčice potom je pokušala u bolnici u Varšavi, ali i tamo joj je osoblje uskratilo pravo na pobačaj izvlačeći se pred odgovornošću na pritisak javnosti i raznih udruga. One abortus nazivaju ubojstvom i pritom se uglavnom pozivaju na katolički nauk.

Naposljetku je majka trudne 14-godišnjakinje uspjela pronaći bolnicu u Gdanjsku i tamo je njenoj kćerki napravljen pobačaj.

Sud je utvrdio da su tijekom tog mučnog procesa dvije žene bile izložene manipulacijama, maltretiranjima – u jednom trenutku završile su i u policijskoj postaji na višesatnom ispitivanju. Nakon toga, majka djevojčice optužena je da nagoni kćerku na pobačaj, čak joj je u jednom trenutku djevojčica bila oduzeta i smještena u prihvatilište. Država ih, dakle, prema mišljenju suda nije zaštitila nego je čak dala doprinos u maltretiranju. Djevojčica je morala ostvariti zakonito pravo na pobačaj, a bolnica nije smjela njen slučaj iznositi u javnost.

Irski portal Irish Times piše da bi odluka Europskog suda za ljudska prava mogla imati posljedice i na zakonodavstvo u Irskoj, još jednoj većinski katoličkoj zemlji koja po pitanju abortusa ima mnogo restriktivnije zakone nego, primjerice, Hrvatska i velika većina europskog kontinenta.

Tagovi: abortus, eu, pobačaj, poljska, seksualna i reproduktivna prava, zdravlje

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM