U fokusu

pridruži se!

Zagreb podržao makedonsku LGBT zajednicu

Zagreb podržao makedonsku LGBT zajednicu

U Makedoniji je prije pet mjeseci osnovana prva organizacija civilnog društva koja u svojem imenu sadržava akronim LGBT s idejom poboljšavanja životne situacije LGBT populacije koja trenutno u zakonskim regulativama nije ni prepoznata. Hrvatska, iako kaska za ‘razvijenim zapadnim europskim državama’, minimum koji makedonski LGBT pokret želi postići ima od 2009. kada se počeo primjenjivati Zakon o suzbijanju diskriminacije. Godinu dana kasnije, Makedonija je dobila i svoj Antidiskriminacijski zakon koji ne priznaje diskriminaciju nad LGBT osobama.

Pojavom nove organizacije, čijih šezdesetak članova i članica provodi brojne ulične akcije i pokušava vršiti pritisak na vlast, razbuktale su se homofobne strasti u makedonskoj Vladi, ali i društvu.

Tako je naslovnicu ‘desničarskih’ novina Večer ukrasila slika iz nekakvog gej pornića kako bi valjda onom dijelu makedonske populacije koji ne zna kako točno zamisliti te nekakve pedere (u njihova 4 zida) koji imaju obraza zahtijevati ista prava kao i “normalni” isto omogućila.

A zašto su se novine Večer uopće posjetile pozvanima ulijevati strah u kosti pristojnom makedonskom narodu? Zato što je Spir Ristovski netom prije (12.10.) izjavio kako ‘samo heteroseksualni parovi mogu osigurati zdravu naciju’. Pokušaje LGBT United Macedonia da poveća vidljivost i sigurnost LGBT osoba u Makedoniji, Rsistovski, naravno, definira kao prvi korak koji će dovesti do gej brakova. Zbog toga, eto, njegovih brižnih diskriminatornih izjava. Nije taj Ristovski baš bilo tko kao naši Ilčići i ini, Ristovski je makedonski ministar socijalnih politika i rada.

{slika}

Doduše, sada je ministar socijalnih politika i rada, homofob i tuženik pred makedonskim Ustavnim sudom. Od tužbe se ne očekuje previše budući da vladajuća politička opcija pretendira na puno širi opseg vlasti, no što bi to jedna demokratska pravna država trebala činiti pa tako osim na medije ima velik utjecaj i na sudstvo.

Kako to obično biva riječi ministra/vlada koje direktno potpiruju mržnju, a indirektno pozivaju na nasilje, “obični” građani čuju (češće puno bolje no što čuju zvuk kršenja predizbornih obećanja i krahove ekonomija) pa pretoče u akciju.

Tako je Alen Shakiri, predsjednik već spomenute LGBT United Macedonia u nedjelju navečer (21.10.) pretučen. Dva dana kasnije otvoren je prvi LGBT centar u Makedoniji, a već je sutradan kamenovan.

{slika}

Zbog svega toga, a i svih onih stvari koje možete pretpostaviti da se događaju, ali se u medijima ne pojavljuju, u subotu je u Zagrebu pred makedonskim veleposlanstvom održan prosvjed u znak solidarnosti i podrške LGBT osobama u Makedoniji. U prosvjedu koji je organizirala udruga Zagreb Pride sudjelovalo je dvadesetak ljudi  koji su transparentima na engleskom, albanskom i makedonskom podržali borbu prve LGBT organizacije u Makedoniji kao i svih pripadnika/ica LGBT zajednice i njezinih podržavatelja.

Ukoliko želite na neki način doprinijeti tom cilju, možete poslati svoju sliku s natpisom I support LGBT rights in Macedonia kao što su to učinili mnogi iz raznih dijelova svijeta. Slike podrške objavljuju se na  Facebook stranici LGBT United Macedonia.

 {slika}