U fokusu

“Liga drolja” u američkoj srednjoj školi

“Liga drolja” u američkoj srednjoj školi

Nedavna istraga provedena u američkoj srednjoj školi Piedmont otkrila je postojanje tzv. “Lige drolja” (Fantasy Slut League), koju je osnovala skupina učenika-sportaša. U cirkularnom pismu roditeljima ravnatelj škole Rich Kitchens navodi da su mladići ´novačili´ školske kolegice u Ligu (uglavnom bez njihova znanja) i raspoređivali ih u kategorije ovisno o tome što su sve bile spremne učiniti. Potom bi prikupljali bodove za seksualne aktivnosti s djevojkama iz Lige, i to samo ako bi za spomenute aktivnosti mogli podastrijeti konkretne dokaze. Kitchens ističe kako je većina učenika/ca u Ligu stupala pod utjecajem alkohola ili uslijed nagovora starijih kolega/ica – većina mladih nije u stanju oduprijeti se društvenom pritisku, kao ni želji da budu popularni/e i svide se starijim učenicima/cama. Istraga je pokazala da je Liga osnovana prije 5-6 godina.

Umjesto disciplinskih mjera i kažnjavanja sudionika/ca, škola se odlučila za alternativni pristup problemu: u planu su edukativni programi i pokretanje šire rasprave o poštivanju sebe i drugih. Dva su razloga u pozadini ove odluke: s jedne strane, školi nije poznati identitet svih organizatora/ica i sudionika/ica Lige. S druge strane, sudionici/ce čiji identitet je poznat, prestravljeni su da bi umiješanost u Ligu mogla imati pogubne posljedice za nastavak njihovog obrazovanja, stoga je škola odlučila zaštititi njihove identitete. Ravnateljevo pismo šokiralo je roditelje djeca koja pohađaju srednju školu Piedmont. Ipak, dio njih je zadovoljan najavljenim mjerama i edukativnim programima. No mnogi roditelji, poput Carole Parker, bijesni su jer ne vjeruju da identitet kolovođa Lige nije poznat. “Zašto škola ne provede detaljnu istragu kako bismo doznali tko je odgovoran za ovo?” pita se Parker. “Vrlo je tužno da učenici/ce Piedmonta više razmišljaju o prijavama na fakultete nego o tome kako se odnose prema ljudima oko sebe”.

U razgovoru za televiziju postaju KGO-TV Kitchens je naglasio kako učenike/ce ne mogu kazniti za ono što se događa izvan škole. Dodao je i da je primarna namjera pisma roditeljima bilo upozoriti ih na ono što se događa u životima njihove djece, te ih pozvati da u suradnji sa školom podrže “svoje tinejdžere/ke kako bi naučili/e donositi ispravne odluke i prema drugima se odnositi s poštovanjem”. Iako je riječ o šokantnom događaju, od Lige ipak ne treba praviti “veliku senzaciju”, smatra Kitchens, jer se iste ili slične stvari događaju i u drugim američkim školama.

Prevela i prilagodila: Nada Kujundžić