Vijesti

23.10.2012. 22:19:54 - Veronika Matijačić

'žene će odlučiti izbore'

Ravnopravne! Sudjelovanje žena u odlučivanju na lokalnoj razini

Tajana Broz, CESI

Tajana Broz, CESI (Foto: Svjetlana Knežević)

U Hrvatskoj imamo samo jednu županicu od ukupno 20 biranih župana, šest gradonačelnica od 127 biranih gradonačelnika i 21 načelnicu od 429 načelničkih mjesta, dok je u Saboru trenutno 24 posto zastupnica te u Vladi 13 posto.

Iz ovoga je jasno da u hrvatskom političkom životu žene čine manje od 40 posto zastupljenosti u tijelima političkog i javnog odlučivanja.

Zakon o ravnopravnosti spolova nalaže financijske kazne onim strankama koje na predstojećim lokalnim izborima, koji će se održati u svibnju, ne budu poštivale načelo ravnopravnosti spolova te vodile računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca. Međutim, tek za dva tjedna će se saborska radna tijela izjasniti jesu li ovi lokalni izbori treći izborni ciklus, odnosno stupa li na snagu baš nakon ovih izbora provedba novčanih sankcija.

Na konferenciji Ravnopravne! Sudjelovanje žena u odlučivanju na lokalnoj razini koja se održala u Zagrebu, 19. listopada, naglašena je važnost provođenja rodno osviještene politike u lokalnim zajednicama kao nužan preduvjet za unapređenje položaja žena. O tome su govorili Pauline Chabbert, savjetnica za rodna pitanja pri Ministarstvu vanjskih poslova Republike Francuske, Adnan Kadribašić, stručni savjetnik u Agenciji za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine te Toni Panetta, politička direktorica NARAL Pro-Choice Colorado iz Sjedinjenih Američkih Država.

"Žene su te koje odlučuju kakvi će biti rezultati izbora", naglasila je Panetta osvrćući se na trenutnu situaciju u SAD-u i brojne akcije feministkinja protiv Mitta Romneyja, koji se zalaže za ograničenje ženinog prava na abortus i kontracepciju. Panetta je iznijela cijeli niz mjera i strategija kojima ona i njena organizacija u SAD-u utječu na donošenje odluka te lobiraju kod političara i političarki te upoznala sudionike i sudionice konferencije s funkcioniranjem američkog izbornog sustava. Iznimno motivirajuću prezentaciju zaključila je savjetima koji bi se mogli implementirati i u hrvatski izborni sustav.

Pauline Chabbert i Toni Panetta

Pauline Chabbert i Toni Panetta

U Francuskoj u zadnjih 13 godina žene bilježe veliko povećanje sudjelovanja u političkom životu i to na lokalnom, regionalnom i europskom nivou.

"Međutim, unatoč snažnim mjerama te aktivnostima nevladinih organizacija koje rade na osnaživanju žena, posebno u izvršnoj politici, u Francuskoj treba unaprijediti i osnažiti zakone koje će dovesti do rodne jednakosti ne samo u politici već i u svim sferama društva", istaknula je Chabbert.

Naime, stranke u Francuskoj radije plaćaju kazne negoli su sklone podržati kandidatkinje. Tako su na parlamentarnim izborima 2007. godine sve stranke zajedno radije platile 5 milijuna eura kazne negoli imale 50 posto žena na svojim listama, kako im nalaže zakon.

Taj novac je, kako je pojasnila Pauline Chabbert, završio u zajedničkom državnom budžetu, a nije utrošen na dodatno promicanje ravnopravnosti spolova u francuskom političkom životu. Nažalost, određeni broj stranaka i dalje ne poštuje zakon o izjednačavanju broja kandidata i kandidatkinja na svojim listama pa je tako ljevica na nedavnim izborima kandidirala 44 posto, a desnica tek 38 posto žena.

Adnan Kadribašić, stručni savjetnik u Agenciji za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine

Adnan Kadribašić, stručni savjetnik u Agenciji za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine

Za razliku od Hrvatske i Francuske, u Bosni i Hercegovini je u izbornom zakonu postavljena kvota od 30 posto, odnosno trećina kandidata/inja na izbornim listama moraju biti kandidati/nje manje zastupljenog spola.

Međutim, unatoč kvoti, na lokalnim nivoima bira se oko 15 posto vijećnica, u županijskim tijelima prosječno ima 18 posto žena, dok je tek na višim nivoima vlasti preko 20 posto žena.

"Neophodno je raditi na promoviranju tema od značaja za ravnopravnost žena i muškaraca kako bi se one nametnule političkim strankama i kako bi one mogle privući birače da glasaju za te političke opcije. Nažalost, na tome nismo još uvijek ništa radili", rekao je Kadribašić.

Nažalost, i u Hrvatskoj istraživanja pokazuju da živimo u patrijarhalnom društvu koje još uvijek smatra da žene nisu za politiku i da je politika muški posao. Također, sveprisutni seksizam otežava ženama pristup političkim institucijama te obeshrabruje one koje se uključe.

Ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, Helena Štimac Radin, u svom obraćanju sudionicima i sudionicama konferencije, naglasila  je kako je Zakon o lokalnim izborima, kojeg je prihvatila Vlada, usklađen sa Zakonom o ravnopravnosti spolova po pitanju izbornih lista. Nadalje, rekla je kako je traženo i mišljenje Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora o tome jesu li predstojeći lokalni izbori u svibnju 2013. treći izborni ciklus nakon donošenja Zakona o ravnopravnosti spolova i uvođenja kvota od 40 posto za podzastupljeni spol. Ukoliko mišljenje bude pozitivno, to će značiti da će stranke koje ne ispoštuju kvotu od 40 posto žena na svojim listama morati platiti globu.

Kampanja Ravnopravne! koju su organizirale CESI u partnerstvu s udrugama BaBe!, Domine, Centar za građanske inicijative Poreč i Delfin Pakrac provodi se uz pokroviteljstvo Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH i potporu Veleposlanstva Republike Francuske, Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država te Grada Zagreba. Tako da su na konferenciji pozdravne govore održale Tajana Broz iz udruge CESI, prva savjetnica Veleposlanstva Republike Francuske u Hrvatskoj Célia Chevrier te Helena Štimac Radin, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH.

Edukativni program nastavio se kroz seminare koji su se održali 20. i 21. listopada.  U okviru kampanje biti će izdano treće izdanje publikacije RoZa – Rodna ravnopravnost u lokalnim zajednicama te će se provesti intenzivna medijska kampanja u lokalnim medijima i kroz portal Libela.org u svrhu informiranja javnosti o ravnopravnom sudjelovanju žena u odlučivanju.

Cijelu galeriju pogledajte OVDJE!

Tagovi: adnan kadribašić, cesi, izbori, kampanja, kandidatkinje, konferencija, liderice, osnaživanje žena, pauline chabbert, političarke, politika, ravnopravne sudjelovanje žena u odlučivanju na lok, toni panetta

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM