U fokusu

Web stranica nudi alternativu seksističkim i stereotipnim kostimima

Drugačiji kostimi za Noć vještica

Drugačiji kostimi za Noć vještica

Dosta vam je neukusnih i uvijek istih kostima za Noć vještica? Seksi bolničarke, seksi kaubojke, seksi.. ah, kao da je važno – glavno da je seksi! E pa, niste jedini/e. Skupina entuzijastičnih Amerikanki (mahom kazališne djelatnice i profesorice povijesti) odlučila se suprotstaviti hiperseksualizaciji popularnog blagdana i ponuditi alternativu dubokim dekolteima i etničkim stereotipima koji su posljednjih godina preplavili tržište. Rezultat: web stranica Take Back Halloween. Ne, nije riječ o online trgovini već o stranici koja nudi pregršt ideja i prijedloga koji će vam pomoći da 31. listopada dočekate u punom sjaju.

Ideja je posjetiteljima/icama servirati ideje za jednostavne, jeftine i originalne kostime. Pri tom “nema šivanja!” – svaki se kostim uglavnom dade skrpati od robe koju već imate u ormaru, ili od stvarčica dostupnih u lokalnim dućanima ili na eBayu po prijateljskim cijenama. Kostimi su podijeljeni u nekoliko kategorija: Glamour Grrls (glamurozne curke) otkrit će vam kako izgledati poput hollywoodskih diva Mae West, Audrey Hepburn ili Grace Kelly; Goddesses and legends (božice i legende) objašnjava kako se preobraziti u neku od ´strašnih žena´ iz grčke, keltske, egipatske ili koje druge mitologije; kategorija Notable women (značajne žene) rezervirana je za povijesne ličnosti (Ivana Orleanska), književnice (Jane Austen), umjetnice (Frida Kahlo) i sl.; kategorija Queens (kraljice) podsjeća da (Disneyeve) princeze nisu jedine okrunjene glave u koje se možete prerušiti.

{slika}

“Nema ništa loše u seksi kostimima (za odrasle)”, napominju na Take Back Halloween. “Tko voli, nek´ izvoli. Dobru zabavu! No mi smatramo da bi trebale postojati i druge opcije”. Stranica je nastala u sklopu projekta Real History (Prava povijest) čiji je cilj proširiti i popularizirati poznavanje povijesti. Voditeljica projekta, Suzanne Scoggins, u planu ima niz inicijativa, od lansiranja web stranica do izdavanja knjiga i organiziranja raznih događanja.