U fokusu

U tri klika biraj život bez nasilnika

Senzibilizacija i osvještavanje javnosti o problematici nasilja u obitelji

Senzibilizacija i osvještavanje javnosti o problematici nasilja u obitelji

Sara Gunjača

Nevladina, neprofitna i feministička organizacija Ženska soba u suradnji s Uredom gradonačelnika organizirala je 20. listopada, u samom centru Zagreba, javnu akciju u sklopu projekta Senzibilizacija i osvještavanje javnosti o problematici nasilja u obitelji – medijska kampanja ‘U tri klika biraj život bez nasilnika’.

Nasilje je sveprisutan društveni problem i jedan je od najgorih oblika diskriminacije nad ženama jer su same žene žrtve u 90 posto slučajeva. Ono uključuje fizički napad, ali i povredu osobnih intimnih i psiholoških granica osobe.

{slika}

Na problem nasilja ukazao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji se obratio zainteresiranim prolaznicima te jasno dao do znanja kako u društvu nema mjesta za toleranciju bilo kakvog oblika nasilja, a nasilnike  pozvao da mu se pridruže na jutarnjem trčanju kako bi na taj način potrošili višak negativne energije.

{slika}

Antonija Hojt, jedna od organizatorica samog projekta, pobliže nam je objasnila cilj javne akcije: “Krenulo je s oglašavanjem u sredstvima javnog prijevoza. Kampanju U tri klika biraj život bez nasilnika Ženska soba pokrenula je u veljači ove godine, a njezina je okosnica web stranica Sigurno mjesto, koja je namijenjena ženama žrtvama svih oblika nasilja. Na stranici se nalazi pretraživač gdje osoba odabere županiju u kojoj se nalazi, a zatim instituciju ili organizaciju koja joj je potrebna. Dakle, doslovno u tri klika osoba može doći do informacija koje su joj potrebne.”

Između ostalog, ciljevi ove javne akcije su i osigurati dostupnost informacija o zaštiti od nasilja u obitelji te senzibilizirati širu javnost o problematici nasilja u obitelji s naglaskom na nasilje nad ženama.

{slika}

U sklopu akcije dijelili su se informativni materijali, a posjetitelji su mogli kupiti prikladne majice čiji je dizajn osmislio Teo Perić, istaknuti modni dizajner. Također su bile dostupne knjige koje obrađuju problematiku nasilja (“Seksualno nasilje u školama” i “Kako preživjeti seksualno nasilje”) te bedževi s jasnim porukama protiv nasilja.

{slika}

Javnu akciju podržale su brojne poznate osobe među kojima su: Ida Prester, Zdenka Kovačićek, Olga Pakalović, Julijana Matanović, Ivica Skoko, Uršula Tolj i mnogi drugi, a akciji su se danas, između ostalih, pridružile i bivša ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy i televizijska voditeljica Lana Banely.

{slika}