U fokusu

Zaključci najveće globalne studije o nasilju nad ženama

Zaključci najveće globalne studije o nasilju nad ženama

Studija o nasilju nad ženama objavljena u časopisu American Political Science Review, a koja se provodila više od četiri desetljeća u 70 zemalja, otkriva kako je aktivizam feminističkih pokreta važniji za promjenu, nego bogatstvo zemlje, ljevičarske stranke ili veći broj žena u politici.

Feministički pokreti su neovisni od političkih stranaka i države, stoga su žene u stanju artikulirati i organizirati se oko svojih prioritete, bez potrebe za rješavanjem širih organizacijskih problema ili muških zahtjeva.

Feministički pokreti diljem svijeta prvi su artikulirali problem nasilja nad ženama, tjerali vlade na djelovanje te u udruženjima i kroz suradnju s drugim organizacijama, osvijestili nedostatak ženskih prava u raznim zemljama. Snažni feministički pokret dobio je potporu javnosti, a medije uvjerio u važnost problema nasilja nad ženama za javnu raspravu.

Suautorica studije, S. Laurel Weldon, vjeruje da je nasilje nad ženama globalni problem:

“Znanstvenici/kinje iz Sjeverne Amerike, Europe, Afrike, Južne Amerike, Azije i s Bliskog Istoka, utvrdili su nevjerojatno visoke stope seksualnog zlostavljanja, uhođenja, nasilja u intimnim vezama, trafficking-a, i drugih oblika nasilja nad ženskim tijelom i psihom. Nasilje nad ženama u Europi, opasnije je nego rak, obzirom da 45% Europljanki doživljava neku vrstu fizičkog ili seksualnog zlostavljanja.”

Istraživanje je obuhvatilo 85% stanovnika, gotovo svaku regiju svijeta, a u istraživanju se uzelo u obzir razina razvoja demokracije, bogatstvo, odnosno siromaštvo zemlje i religija. Za analizu podataka bilo je potrebno pet godina.