Vijesti

15.10.2012. 09:54:53 - RTL/Hina

NAKON NAPADA TALIBANA

Hrabra Malala prevezena u Veliku Britaniju na liječenje

Malala Jusufzai, poznatu po istupima protiv islamskih militanata i njihovih napada na obrazovanje žena, koja je prošli tjedan teško ranjena u glavu i vrat, prevezena je u Veliku Britaniju na liječenje.

Malala Jusufzai, pakistanska djevojčica koju su talibani teško ranili zbog njezina zalaganja za obrazovanje žena, prevezena je zrakoplovom u ponedjeljak u Veliku Britaniju kako bi joj se ondje pružila odgovarajuća njega, objavila je pakistanska vojska.

"Pakistan je u suradnji s Ujedinjenim Arapskim Emiratima organizirao prijevoz Malale medicinskim zrakoplovom u Britaniju", priopćila je pakistanska vojska.

Malala Jusufzai (14) teško je ranjena u glavu i vrat kada je talibanski napadač pucao na školski autobus u dolini Svat, sjeverozapadno od glavnog grada Islamabada.

Napad je izazvao zgražanje i osudu međunarodne zajednice. Pakistanske vlasti obećale su nagradu od 100.000 dolara za informacije koje bi omogućile uhićenje osoba odgovornih za napad.

Pokušaj ubojstva 14-godišnje pakistanske aktivistice Malale Jusufzai mogao bi biti 'prijelomni' trenutak koji će okrenuti javnost protiv militanata i ekstremizma, prenio jeThe Guardian.

Talibanski glasnogovornik, Ehsanullah Ehsan, preuzeo je odgovornost u ime pakistanskih talibana TTP, ogranka zloglasnog pokreta poznatog po ograničenjima ženske slobode i ženskog obrazovanja tijekom svoje petogodišnje vlasti u Afganistanu prije 2001.

'Jusufzai je prozapadno orijentirana, ona je govorila protiv talibana, a američkog predsjednika Obamu nazivala je idealnim vođom', rekao je za Reuters Ehsan.

Djevojčica je dosad liječena u glavnoj pakistanskoj vojnoj bolnici u Ravalpindiju, blizu Islamabada.

Pakistanski talibani potvrdili su da su napali školski autobus s ciljem da naštete Malali jer se zalagala za zapadne vrijednosti. Djevojčica je postala simbolom otpora talibanima u njihovu nastojanju da ženama uskrate obrazovanje.


Tagovi: aktivistica, aktivizam, napad, obrazovanje, talibani, žene

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM