U fokusu

LGBT osobe u BiH mogu darivati krv

LGBT osobe u BiH mogu darivati krv

Za razliku od Hrvatske, gdje je diskriminatorna odredba još uvijek na snazi, u susjednoj BiH dogodile su se pozitivne promjene za sve LGBT darivatelje krvi

Sarajevski otvoreni centar sastao se 10. listopada 2012. godine sa predstavnicima Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije BiH u vezi s izmjenom upitnog lista za dobrovoljne darivatelje krvi koji je sadržavao diskriminatornu odredbu kojom je svim “osobama koje su imale povremen ili stalne kontakte sa homoseksualcima” bilo zabranjeno darivanje krvi.

Proces komunikacije Sarajevskog otvorenog centra i Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije BiH je trajao od kraja studenog 2011. godine do sastanka sa predstavnicima Zavoda na kojemu je predstavljen novi upitnik za dobrovoljne darivatelje krvi u kojem je odredba kojom se “osobama koje su imale povremene ili stalne seksualne kontakte sa homoseksualcima” zabranjuje darivanje krvi uklonjena iz upitnog listića i zamijenjena pitanjem “Jeste li u posljednih 12 mjeseci imali spolni kontakt sa osobom s povećanim rizikom?”

U novom upitniku naglasak se stavlja na rizično seksualno ponašanje kao kriterij za odbijanje potencijalnih darivatelja, dok se seksualna orijentacija ne spominje u ovim kriterijima, čime je uklonjena diskriminacija dobrovoljnih darivatelja krvi na osnovu njihove seksualne orijentacije.

Sarajevski otvoreni centar uspio je ovim dogovorom ukinuti jednu od odredbi koja je na snazi u mnogim europskim državama, pa tako i u Hrvatskoj.