Vijesti

11.10.2012. 23:43:02 - Ana Brakus

Održana tribina: Što je sporno u spotu 'Svaka obitelj je sveta'?

U utorak 9.10. održana je tribina o spotu Zagreb Pride-a "Svaka obitelj je sveta." Koju je moderirao Gordan Duhaček, a gostovali su autor spota Viktor Zahtila, aktivistkinja Zagreb Pride-a Matea Popov, filmska kritičarka i magistra rodnih studija Mima Simić, novinar i teolog Drago Pilsel te redatelj Nenad Puhovski.

Matea Popov na samom je početku razjasnila kako je spot povučen prvenstveno zbog toga što su unutar samog Zagreb Pride-a vladala podijeljena mišljenja i kako je upravo to glavni razlog što nije ni ponuđena njihova interpretacija spota. U svakom slučaju, reakcije na spot bit će shvaćene kao lekcija za daljnji rad jer, uostalom, "u svojem radu svi nekad pogriješe". Zahtila je potom pojasnio kako je prva ideja bila ne baviti se tolerancijom tj. "da ne molimo nikoga da nas tolerira" već staviti naglasak na jedan problem – heteronormativnost i kako taj problem rješava dijete iz drugačije obitelji – a radi to odbacivanjem čitavog koncepta.

Naglasivši najprije kako je upravo on prvi u Hrvatskoj reagirao na spot, a potom potrošivši par minuta na tumačenje svega dobroga što je učinio za svekoliku LGBT zajednicu u Hrvatskoj, Drago Pilsel prisutnima je predočio zašto vjeruje kako ima "moralno pravo na kritičko mišljenje". Njegovo kritičko mišljenje jest da lutke prikazane u spotu itekako imaju značenje pa tako paljenje lutaka  šalje agresivnu i nasilnu poruku zbog čega spot i je prijavio Uredu pravobraniteljice za djecu.

Na taj je komentar Zahtila spremno odgovorio kako je za njega velikim dijelom to i bila poanta jer bijesom kojeg je Pilsel osjetio dok je gledao spot niti ne može obračunati dok ne izađe na površinu. Najsuvislije komentare zasigurno je izrekla Mima Simić koja je odredila par točaka za koje vjeruje da su predstavljale najveći problem: osim duljine spota i njegove nedovoljno direktne poruke ili barem nedovoljno kvalitetnog PR-a, naglasila je kako je za ispravno shvaćanje poruke bila potrebna određena količina predznanja koju prosječan gledatelj naprosto nema.

Zaključci tribine mogli bi se svesti na sljedeće: spot je za funkciju koju ima, a ona nije samo umjetnička već i treba "nekom prodati neku robu" kako je to rekao Nenad Puhovski, naprosto predugačak, njegova je poruka nedovoljno jasna i neprilagođena ciljanoj publici koja nema dovoljno predznanja da uoči problem na koji se koncentrirao Zahtila – heteronormativnost. Njegovo je predstavljanje javnosti, točnije, nedostatak istog samo pojačalo taj dojam te je zbog toga u konačnici i povučen.

No, kao što je to Duhaček naglasio na samom kraju dvosatne tribine – udruga Zagreb Pride pokazala je dovoljno zrelosti, hrabrosti i volje za ostavljanje prostora za raspravu, za priznanje greške kada misle da su ju učinili te izvlačenje lekcija iz iste. Ako ni zbog čega drugog, spot je uspješan zbog ponovnog izvlačenja problema LGBT zajednice (pogotovo T dijela koji su još jednom bili izloženi transfobičnim komentarima) na površinu, ali i rezanja novouvedenog pojma heterofobije u korijenu, budući da u Hrvatskoj takvo što, naprosto ne postoji.

Tagovi: djeca, lgbt prava, obitelj, spot

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM