U fokusu

Još dvije u zatvoru

Jedna članica Pussy Riota oslobođena nakon žalbe upućene moskovskom sudu

Jedna članica Pussy Riota oslobođena nakon žalbe upućene moskovskom sudu

Oslobođena je članica Yekaterina Samutsevich (39), članica aktivističkog punk benda Pussy Riot, no druge dvije ostaju u zatvoru.

Radi uložene žalbe preinačena je presuda kojom se članice benda  terete za širenje religiozne mržnje i narušavanje javnog mira, odnosno huliganizam. Žalba je preinačena tako da je Yekaterina Samutsevich oslobođena kazne zatvora, iz razloga, kako je to navedeno u žalbi, što ona nije prisustvovala samom činu “agresivnog ponašanja”, jer je izbačena iz crkve netom nakon ulaska.

 Maria Alyokhina (24 g.) I Nadezhda Tolokonnikova (22), druge dvije članice benda, odlaze na služenje kazne zatvora u trajanju od dvije godine.

 Na zadnjem saslušanju, Alyokhina je, bivajući u staklenom kavezu, izjavila da je izgubila svu vjeru u sudstvo. “Sve što želim, zadnji put, jer vjerojatno nećemo dobiti još jednu šansu, je razgovarati o našim motivima. Dragi vjernici, nismo vas željele uvrijediti.” Tolokonnikova je rekla kako je njihova izvedba bila isključivo politička, nenamijenjena vrijeđanju vjernika.

Provele su šest mjeseci u pritvoru, u kojem su od ožujka, te sada idu na dvije godine u zatvor. Ovaj slučaj je ponovno povukao pitanja slobode govora u današnjoj Rusiji.

U dokumentarcu koji je objavljen u nedjelju, Putin je izjavio da su Pussy Riot dobile ono što su željele, i da on nema ništa s time.