U fokusu

Noćnom akcijom kugA obilježila Coming Out Day

Noćnom akcijom kugA obilježila Coming Out Day

Ovogodišnji Coming Out Day nakon dugo vremena probudio je nekada aktivni kolektiv kugA, koji jeobilježio ovaj poseban dan za LGBTIQ zajednicu uličnom akcijom.

Pod okriljem noći širi je centar Zagreba oblijepljen plakatima, a kako su naveli u dopisu medijima, u prepoznatljivom stilu s nula kuna budžeta više desetaka volonterki i volontera željnih noćnih uzbuđena poželjelo je ohrabriti zagrebačke LGBTIQ osobe na coming out – najvažniji trenutak u životu.

“Namjera je poručiti LGBT osobama koje žive u Zagrebu da nisu sami, te da ima još onih koji žele živjeti otvoreno i slobodno, te da autanjem okolini, prijateljima, obitelji, široj javnosti LGBT osobe osnažuju sebe, a društvo čine pravednijim i raznolikijim.”, stoji u priopćenju.

Plakati (fotogaleriju noćne akcije pogledajte ovdje) se poigravaju s idejom letaka za kredite koje vidimo posvuda u gradu s porukama: AUTAJ SE! Uzmi svoj ponos.

Dugogodišnja tradicija noćnih uličnih akcija

Za one neupućene, kugA je aktivistički pokret direktne akcije, osnovan prije šest godina kao reakcija na antologijski homofobni ispad bivše HDZ-ove saborske zastupnice Lucije Čikeš o “heteroseksualnom svemiru”. Tada su Kugini aktivisti doslovce zasuli čitav grad plakatima koji ismijavaju HDZ-ovu zastupnicu a uskoro su uslijedile i druge akcije od kojih su možda najpoznatije stavljanje rainbow šalova na kipove u širem centru grada ili bojanje gradskih fontana u dugine boje.

Akcija kulturno ulične gej Akcije prisjetite se u ovom tekstu!